neděle 30. prosince 2018


VĚŠÁK


Máte rádi IKEU?  Teď se asi rozdělíte na dva tábory.  Já celkem ano. Sice se mi zdá, že kvalita některých výrobků šla dolů, ale nedá se jim upřít variabilita a hlavně dobré nápady.  Designéři IKEY mi občas přijdou skvělí, já se tam chodím  podívat hlavně  když změní  expozici. Je to pro mě studnice různých nápadů.  A asi nejen pro mě. Na internetu je řada výborných  nápadů jak předělat různé kusy nábytku tzv. IKEA  HACKS (až někdy nejde poznat původní kus….:))). 

Takže když mě kamarádka oslovila s tím, zda bych neměla nápad jak vyřešit odkládací stěnu pro návštěvy,  došlo na výrobek IKEA,  a to hračku.

Ale pěkně popořádku. S kamarádkou už jsem konzultovala rekonstrukci  jejich koupelny a chodby. A protože předmětné prostory nejsou příliš rozlehlé, byla v koupelně použita dlažba v odstínu třešně, (částečně i na stěně ve sprchovém koutě) a zbytek zůstal bílý.  Dlažba pak přešla plynule i do chodby. V chodbě zůstal původní  hezký výklenek (viz foto), kde ale stojací odkládací věšák nepůsobil moc hezky.



A když jsme se tak dívala na ten výklenek napadlo mě, že ke „dřevu“ dlažby by bylo zase hezké dřevo. A také něco, co by se přizpůsobilo oblouku.  STROM. Na internetu jde sehnat v různých e-shopech krásné dřevěné věšáky ve tvaru stromu, ale přiznejme si, že všechny jsou pekelně drahé. Takže nastal prostor pro alternativní řešení. Zakoupili jsme  1 balení sady kolejnic LILLABO 



Společně se svým manželem jsme vyměřili výklenek a kolejnice jsme nejprve vyskládali na zemi. 





Potom manžel postupně přilepil jednotlivé kusy kolejnic lepidlem MAMUT.  A takhle už vypadal strom po nalepení.  Takto by se již hodil i jako dekorace, třeba i do dětských pokojů. 


 


Nejméně rušivě vypadali bambusové háčky SKUGGIS opět z IKEA

Lístečky lze vytvořit třeba z kytarových trsátek.
A tady je už výsledek..…..






pátek 28. prosince 2018



Zimní období – sušenkové období

Kdy jindy péct sušenky než v zimě. Zahrada je v klidu a dům se krásně provoní. A při správném skladování v plechovkách a v chladu vám sušenky i nějakou dobu vydrží.
Z typicky zimních sušenek dělám Spekulatius a Pepparkakor. Oba druhy lze již zakoupit u nás. Spekulatius v prodejnách Lidl nebo Kaufland a Pepparkakor jsou švédské perníčky, které jsou v Ikey. Pravdou ovšem je, že domácí chutnají úplně jinak.

SPEKULATIUS

Jsou křehké máslové sušenky, které se tradičně pečou v Belgii a Holandsku o svátcích v předvečer sv. Mikuláše, i když koupit je lze během celého roku.  Postupem času se dostaly i do Německa, takže k dispozici jsou recepty s různými směsmi koření. Nicméně na sušenkách je nejvíce důležité použití tmavého třtinového cukru a právě vybraného koření. Typické pro ně bylo použití krásných dřevěných forem (lze sehnat na eBay). Dnes jsou také k dostání tzv. embosované válečky, s kterými lze vytvářet na těstě nejrůznější reliéfy.
Já si v kuchyni velmi často připravuji kořenící směsi sama, proto jsem si vyčlenila i elektrický mlýnek pouze na koření.

Směs koření na Speculatius
2 lžičky skořice
2 lžičky hřebíčku
2 g bílého pepře
2 lžičky muškátového oříšku
2 lžičky anýzu
2 lžičky kardamonu
1 lžička zázvoru
1 lžička nového koření
2 lžičky strouhané citrónové nebo pomerančové kúry
2 lžičky koriandru
(některé recepty ještě uvádějí pomlet semínka kopru, ale myslím, že to lze vynechat).
Vše rozemlet.

Ingredience na 2 plechy sušenek:

250 g hladké mouky
150 g studeného másla
140 g tmavého třtinového cukru Muscovado
3 lžičky směsi koření (viz výše)
¼ lžičky jedlé sody
4 lžíce mléka (asi 60 ml)
Pokud nedáváte cukr Muscovado, můžete doplnit 1 lžičkou tmavého kakaa

Mouku smícháme s cukrem a kořenící směsí. Přidáme nastrouhané máslo (nahrubo), mléko a vymícháme. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a vložíme do lednice nejlépe na celou noc. Po vyjmutí rozválíme na tl. 4 - 5 mm.  Vykrajujeme formičkou. Pokud vtlačujeme do forem, necháme po vyjmutí z lednice ještě chvíli zahřát.  Pečeme v troubě horký vzduch o teplotě 170ºC asi 15 - 20 minut. Troubu mějte řádně vyhřátou, jinak se vám ve formách řádně nezobrazí reliéf.
Já používám silikonové formičky z Tchiba  (https://www.tchibo.cz/formicky-na-peceni-susenek-2-ks-p400093064.html)






Křupavé, tenoučké kořeněné sušenky vhodné ke konzumaci po celý rok. Nelekejte se, že těsto zpočátku velmi lepí, po předepsaném nočním chlazení se s ním pracuje velmi dobře. Já těsto válím vždy přes potravinářské fólie, aby zůstalo krásně tmavé.

Formičky zakoupíte v obchodě Ikea https://www.ikea.com/cz/cs/catalog/products/30133046/ 
Směs koření na Pepparkakor
2 lžičky skořice
1 a 1/2 lžičky sušeného zázvoru
1 lžička hřebíčku
1 velké vejce
1 lžička badyánu
Na špičku nože nového koření

Ingredience na 50 ks větších nebo 100 ks menších sušenek 
150 g melasy (zakoupíte v prodejnách zdravé výživy)
110 g másla
100 g cukru moučka
375 g hladké mouky
1/4 lžičky sody
1/4 lžičky soli

V kastrůlku na mírném plameni rozmícháme a zahřejeme melasu, máslo, cukr. Promícháváme, po spojení sejmeme a necháme prochladit.
Do mísy si připravíme sypké ingredience – mouku, směs koření, sůl a sodu.  Přidáme vejce a vychlazenou tekutou směs a zpracujeme robotem. Těsto je velmi lepivé. Za pomocí stěrky vymíchané těsto přesuneme na potravinářskou fólii a uložíme v lednici, nejlépe přes noc.  
Poté přes fólie rozvalujeme a vykrajujeme zvolené tvary.
Pečeme v troubě horký vzduch o teplotě 175ºC okolo 8 - 10 minut podle vaší trouby.
Perníčky necháme rozležet v plechovce v chladu.



Sušenky můžeme použít např.  i  k ozdobení dortu se zimním motivem.







středa 26. prosince 2018

Vánoce 2018

Také se Vám stává, že Vás před vánocemi  postihne ta správná sváteční nálada a vy máte chuť vytvořit nějakou úžasnou výzdobu?  A tak zkoušíte, zda vaše neobratné ruce zvládnout vytvořit něco krásného, alespoň vzdáleně připomínající snad až profesionály vytvořené vánoční stromky, sváteční tabule, krbové římsy apod. 
Naštěstí už i v našich obchodech lze najít poměrně velkou nabídku rozličných dekorací. A tak už jen záleží na vašem vkusu, momentální náladě či nápadu. Nakonec i snaha se počítá………