středa 22. května 2019








Banana Bread

Máte rádi banány?  Já moc, používáme je do Smoothie, když se zamrazí,  je z nich báječná zmrzlina. Výhodou také je, že jsou již dostupné tak nějak celoročně. Navíc všichni víme, že prospívají našemu zdraví, slupky se dají uplatnit jako hnojivo a třeba na cesty jsou super, že na rozdíl od jiného ovoce se člověk při jejich konzumaci ani nemusí „ušpinit“.
Dnes mám pro Vás recept na skvělý americký banánový chlebíček. Ten má několik plus.
+ Velice rychlý, prakticky připravený v jedné míse
+ vyžaduje použití až přezrálých banánů (takže se hodí mít ho v záloze právě pro případy, kdy jsme doma nestihli všechny spotřebovat  a do jejich přímé konzumace se nám tak nějak nechce)
+ je  výborný a dlouho nám vydrží (vlhký, měkoučký a voňavý)

Ingredience:

3 velké nebo 4 střední zralé  banány
75 g roztopeného másla
1 velké vejce
Extrakt z vanilky – 1 lžička
1,5 hrnku mouky (já dávám 1 hrnek hladké a ½ špaldové)
Špetka soli
1 lžička sody
¾ hrnku cukru (zde postupujte podle vlastní chuti, s ohledem na sladkost banánů; dávám třtinový)

Necháme si rozehřát máslo a odložíme. Prosejeme mouku se sodou a solí a odložíme. V míse si rozmačkáme banány (klidně na to použiji mačkač na brambory) a rozmícháme s máslem. Přimícháme cukr a přesátou směs.


Chlebíčkovou formu vyložím pečícím papírem a těsto vylijeme do formy (je dost husté).



Pečeme cca 1 hodinu v nahřáté troubě na horký vzduch 170 °C (vždy vyzkoušejte jehlicí, chlebíček má zůstat vlhký).

Po vyjmutí z trouby nechejte ve formě vystydnout. Pak krájíme na tenké plátky.

2 komentáře: