pátek 28. prosince 2018



Zimní období – sušenkové období

Kdy jindy péct sušenky než v zimě. Zahrada je v klidu a dům se krásně provoní. A při správném skladování v plechovkách a v chladu vám sušenky i nějakou dobu vydrží.
Z typicky zimních sušenek dělám Spekulatius a Pepparkakor. Oba druhy lze již zakoupit u nás. Spekulatius v prodejnách Lidl nebo Kaufland a Pepparkakor jsou švédské perníčky, které jsou v Ikey. Pravdou ovšem je, že domácí chutnají úplně jinak.

SPEKULATIUS

Jsou křehké máslové sušenky, které se tradičně pečou v Belgii a Holandsku o svátcích v předvečer sv. Mikuláše, i když koupit je lze během celého roku.  Postupem času se dostaly i do Německa, takže k dispozici jsou recepty s různými směsmi koření. Nicméně na sušenkách je nejvíce důležité použití tmavého třtinového cukru a právě vybraného koření. Typické pro ně bylo použití krásných dřevěných forem (lze sehnat na eBay). Dnes jsou také k dostání tzv. embosované válečky, s kterými lze vytvářet na těstě nejrůznější reliéfy.
Já si v kuchyni velmi často připravuji kořenící směsi sama, proto jsem si vyčlenila i elektrický mlýnek pouze na koření.

Směs koření na Speculatius
2 lžičky skořice
2 lžičky hřebíčku
2 g bílého pepře
2 lžičky muškátového oříšku
2 lžičky anýzu
2 lžičky kardamonu
1 lžička zázvoru
1 lžička nového koření
2 lžičky strouhané citrónové nebo pomerančové kúry
2 lžičky koriandru
(některé recepty ještě uvádějí pomlet semínka kopru, ale myslím, že to lze vynechat).
Vše rozemlet.

Ingredience na 2 plechy sušenek:

250 g hladké mouky
150 g studeného másla
140 g tmavého třtinového cukru Muscovado
3 lžičky směsi koření (viz výše)
¼ lžičky jedlé sody
4 lžíce mléka (asi 60 ml)
Pokud nedáváte cukr Muscovado, můžete doplnit 1 lžičkou tmavého kakaa

Mouku smícháme s cukrem a kořenící směsí. Přidáme nastrouhané máslo (nahrubo), mléko a vymícháme. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a vložíme do lednice nejlépe na celou noc. Po vyjmutí rozválíme na tl. 4 - 5 mm.  Vykrajujeme formičkou. Pokud vtlačujeme do forem, necháme po vyjmutí z lednice ještě chvíli zahřát.  Pečeme v troubě horký vzduch o teplotě 170ºC asi 15 - 20 minut. Troubu mějte řádně vyhřátou, jinak se vám ve formách řádně nezobrazí reliéf.
Já používám silikonové formičky z Tchiba  (https://www.tchibo.cz/formicky-na-peceni-susenek-2-ks-p400093064.html)






Křupavé, tenoučké kořeněné sušenky vhodné ke konzumaci po celý rok. Nelekejte se, že těsto zpočátku velmi lepí, po předepsaném nočním chlazení se s ním pracuje velmi dobře. Já těsto válím vždy přes potravinářské fólie, aby zůstalo krásně tmavé.

Formičky zakoupíte v obchodě Ikea https://www.ikea.com/cz/cs/catalog/products/30133046/ 
Směs koření na Pepparkakor
2 lžičky skořice
1 a 1/2 lžičky sušeného zázvoru
1 lžička hřebíčku
1 velké vejce
1 lžička badyánu
Na špičku nože nového koření

Ingredience na 50 ks větších nebo 100 ks menších sušenek 
150 g melasy (zakoupíte v prodejnách zdravé výživy)
110 g másla
100 g cukru moučka
375 g hladké mouky
1/4 lžičky sody
1/4 lžičky soli

V kastrůlku na mírném plameni rozmícháme a zahřejeme melasu, máslo, cukr. Promícháváme, po spojení sejmeme a necháme prochladit.
Do mísy si připravíme sypké ingredience – mouku, směs koření, sůl a sodu.  Přidáme vejce a vychlazenou tekutou směs a zpracujeme robotem. Těsto je velmi lepivé. Za pomocí stěrky vymíchané těsto přesuneme na potravinářskou fólii a uložíme v lednici, nejlépe přes noc.  
Poté přes fólie rozvalujeme a vykrajujeme zvolené tvary.
Pečeme v troubě horký vzduch o teplotě 175ºC okolo 8 - 10 minut podle vaší trouby.
Perníčky necháme rozležet v plechovce v chladu.



Sušenky můžeme použít např.  i  k ozdobení dortu se zimním motivem.







Žádné komentáře:

Okomentovat