Zimní období – sušenkové období
Kdy jindy péct
sušenky než v zimě. Zahrada je v klidu a dům se krásně provoní. A při
správném skladování v plechovkách a v chladu vám sušenky i nějakou
dobu vydrží.
Z typicky
zimních sušenek dělám Spekulatius a Pepparkakor. Oba druhy lze již zakoupit u nás. Spekulatius
v prodejnách Lidl nebo Kaufland a Pepparkakor jsou švédské perníčky, které
jsou v Ikey. Pravdou ovšem je, že domácí chutnají úplně jinak.
SPEKULATIUS
Jsou křehké máslové sušenky,
které se tradičně pečou v Belgii a Holandsku o svátcích v předvečer
sv. Mikuláše, i když koupit je lze během celého roku. Postupem času se dostaly i do Německa, takže
k dispozici jsou recepty s různými směsmi koření. Nicméně na sušenkách
je nejvíce důležité použití tmavého třtinového cukru a právě vybraného koření.
Typické pro ně bylo použití krásných dřevěných forem (lze sehnat na eBay). Dnes
jsou také k dostání tzv. embosované válečky, s kterými lze vytvářet
na těstě nejrůznější reliéfy.
Já si v kuchyni velmi často
připravuji kořenící směsi sama, proto jsem si vyčlenila i elektrický mlýnek
pouze na koření.
Směs koření na Speculatius
2
lžičky skořice
2
lžičky hřebíčku
2 g
bílého pepře
2
lžičky muškátového oříšku
2
lžičky anýzu
2
lžičky kardamonu
1
lžička zázvoru
1
lžička nového koření
2
lžičky strouhané citrónové nebo pomerančové kúry
2
lžičky koriandru
(některé
recepty ještě uvádějí pomlet semínka kopru, ale myslím, že to lze vynechat).
Vše rozemlet.
Ingredience na 2 plechy sušenek:
250 g hladké mouky
150
g studeného másla
140
g tmavého třtinového cukru Muscovado
3
lžičky směsi koření (viz výše)
¼ lžičky
jedlé sody
4 lžíce
mléka (asi 60 ml)
Pokud nedáváte cukr Muscovado, můžete doplnit 1 lžičkou
tmavého kakaa
Mouku smícháme
s cukrem a kořenící směsí. Přidáme nastrouhané máslo (nahrubo), mléko a
vymícháme. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a vložíme do lednice nejlépe
na celou noc. Po vyjmutí rozválíme na tl. 4 - 5 mm. Vykrajujeme formičkou. Pokud vtlačujeme do
forem, necháme po vyjmutí z lednice ještě chvíli zahřát. Pečeme v troubě horký vzduch o teplotě 170ºC
asi 15 - 20 minut. Troubu mějte řádně vyhřátou, jinak se vám ve formách řádně
nezobrazí reliéf.
Já používám silikonové
formičky z Tchiba (https://www.tchibo.cz/formicky-na-peceni-susenek-2-ks-p400093064.html)
Křupavé, tenoučké kořeněné sušenky vhodné ke konzumaci po celý rok.
Nelekejte se, že těsto zpočátku velmi lepí, po předepsaném nočním chlazení se
s ním pracuje velmi dobře. Já těsto válím vždy přes potravinářské fólie,
aby zůstalo krásně tmavé.
Formičky zakoupíte v obchodě Ikea https://www.ikea.com/cz/cs/catalog/products/30133046/
Směs koření na Pepparkakor
2 lžičky skořice
1 a 1/2 lžičky sušeného
zázvoru
1 lžička hřebíčku
1 velké vejce
1 lžička badyánu
Na špičku nože nového
koření
Ingredience na 50
ks větších nebo 100 ks menších sušenek
150 g melasy (zakoupíte v prodejnách zdravé výživy)
110 g másla
100 g cukru moučka
375 g hladké mouky
1/4 lžičky sody
1/4 lžičky soli
V kastrůlku na
mírném plameni rozmícháme a zahřejeme melasu, máslo, cukr. Promícháváme, po
spojení sejmeme a necháme prochladit.
Do mísy si připravíme
sypké ingredience – mouku, směs koření, sůl a sodu. Přidáme vejce a vychlazenou tekutou směs a
zpracujeme robotem. Těsto je velmi lepivé. Za pomocí stěrky vymíchané těsto
přesuneme na potravinářskou fólii a uložíme v lednici, nejlépe přes noc.
Poté přes fólie
rozvalujeme a vykrajujeme zvolené tvary.
Pečeme v troubě
horký vzduch o teplotě 175ºC okolo 8 - 10 minut podle vaší trouby.
Perníčky necháme
rozležet v plechovce v chladu.
Sušenky můžeme použít např. i k ozdobení dortu se zimním motivem.
Žádné komentáře:
Okomentovat