sobota 26. ledna 2019


Čokodortík
Nevím jak u Vás, ale tady jsou celý leden mrazy a hlavně nám chybí sluníčko. A do toho sněží a fouká. Ani se nechce ven. A tak je nejlepší čas na nějakou výbornou knížku, velký hrnek čaje a něco dobrého. Má nejlepší lektorka angličtiny mi říkala, že oba s přítelem milují čokoládu. A tak s myšlenkou na ně jsem se rozhodla upéct něco hooodně čokoládového. Autorkou receptu je Nigella Lawson a to by měla být záruka kvality. Zkuste si tedy upéct něco mezi brownies (stejně mazlavé) a suflé (protože tuto dobrotu můžete jíst klidně i teplou). Takže si připravte lžičky a začínáme…………

Na čokodortík si připravte asi nejlépe chlebíčkovou formu – je potřeba, aby byla skoro 7 cm vysoká cca 23 x 11 cm. Formu vymažte a vysypte moukou, nebo vyložte pečícím papírem. Já to dělám tak, že si potřebný arch pečícího papíru zmačkám pod tekoucí vodou. Opatrně vyrovnám do formy – papír se dá tvarovat.

Ingredience:
Korpus
2 vejce
170 g cukru moučka
175 g másla
Vanilkové aroma 1 lžička
90 ml kysané smetany
125 ml vroucí vody
200 g hl mouky
½  lžičky sody
50 g tmavého kakaa
175 g strouhané čokolády (nastrouhat nahrubo nebo dát čokoládové vločky)






Sirup
125 ml vody
90 g cukru třtinového
1 vrchovatá lžička tmavého kakaa
25 g strouhané čokolády, pomerančová kúra

Všechny suroviny musí být v pokojové teplotě (vyjma vroucí vody v korpusu).

Prosejeme do mísy sypké suroviny. V druhé míse smíchejte vejce, cukr, měkké máslo do hladka. Poté vmíchejte smetanu, aroma. Přimíchejte sypkou směs. Mixujte a pomalu přilévejte vroucí vodu. Na závěr vmíchejte čokoládové vločky.  Těsto vlijete do formy vyložené pečícím papírem.
Pečete ve vyhřáté troubě horký vzduch 170ºC asi 60 minut (podle vaší trouby). Po zkoušce jehlou nebo špejlí má zůstávat těsto ještě jemně na povrchu (uvnitř mazlavé stejně jako u brownies).

Mezitím si připravte sirup. Svařte vodu, cukr a kakao tak, že nejprve dejte cukr s trochou vody a až začne cukr karamelizovat, přidejte zbytek vody, stále míchejte. Nechejte  část vody odpařit, aby sirup zhoustl. Asi 10 min. po vytažení korpusu z trouby polijeme korpus sirupem, který se do korpusu vsákne. 




Lepivý povrch posypte strouhanou čokoládou, pokud jako já máte vlastní pomeranče nebo jste si koupili bio, neváhejte k čokoládě nastrouhat i kúru. 





Žádné komentáře:

Okomentovat