PAK CHOI
Jak už jsem zmiňovala v předchozích příspěvcích velice mě láká zkoušení nových jídel
cizích kuchyní a nových chutí, které s sebou nesou. Proto mě také asi před
rokem zaujala pro mě „nová zelenina“ uprostřed salátů v obchodech.
Nejprve jsem jí koupila
a pak začala na netu hledat co to je a jak jí mohu připravit. Dočetla jsem se,
že jde o druh čínského zelí, z čeledi brukvovitých. V současnosti je
však již součástí řady asijských kuchyní (kromě Číny namátkou i Vietnamu,
Japonska, Filipín či Koreji). Zdroje uvádějí, že Pak Choi má silně antioxidační
účinky a velkou koncentraci
výživných látek. Má velký obsah vápníku, chlorofylu, vitamínu C, kyseliny
listové a draslíku.
Navíc má spoustu
možností přípravy. Syrový ho můžete přidat do běžných zeleninových salátů, je
křehký a chutný. Ale super je, že ho můžeme i „tepelně upravit“ a doplnit třeba
do směsí Wok pánve. Tepelná úprava je vždy v délce 2-3 min.
Já jsem již vyzkoušela
několik receptů pro úpravu této exotické zeleniny a s tou, a podělím se
s Vámi s tou, která je pro mě zatím TOP. Recept je uveden zde https://www.albert.cz/recepty/salat-pak-choi-s-krutonky
Nenechejte se zmýlit
těmi krutonky v názvu, nejsou to klasické krutony z pečiva, ale
Krutony z mandlí, karamelizovaného cukru a sezamu. Moc dobré.
Takže
si podle receptu připravíme 100 g plátkovaných mandlí,
které si v troubě
upečeme dozlatova, 180 st, asi 7-10 min..
Souběžně si necháme
v hrnci rozpustit 30 g cukru, necháme lehce karamelizovat a vsypeme
upečené plátky mandlí a 50 g sezamu. Mícháme, aby se obalily karamelem. Vysypte
opět na plech s pečícím papírem, aby směs vystydla.
Nyní si připravíme zálivku.
V hrnci
smícháme cukr, sójovou omáčku, rýžový ocet (nenahrazujte naším, rýžový má úplně
jinou chuť – jemnější) a olej z hroznových semínek (do salátů se mi
opravdu osvědčují ochucené oleje, které salátům dodávají vždy lepší chuť). Do
zálivky přidáme jemně nasekanou naťovou cibulku, Ještě teplou zálivkou přelijeme
pokrájený pak choi. Krutónky zdobíme až před podáváním, aby nezvlhly a pěkně
křupaly.
Žádné komentáře:
Okomentovat