sobota 2. února 2019




Bochánky Gua Bao

Tyto bochánky pochází z Číny, kde jsou známé   jako čínské houstičky Gua Bao, v  Hong Kongu se zase jmenují Cha Bao, v Japonsku jako Kakuni Manju, a na Tchaj- wanu jsou známe jako čínské hamburgery, ovšem setkáme se s nimi třeba i v New Yorku, MILUJE JE PROSTÉ CELÝ SVĚT – tak je také zkuste, jsou báječné.



Ingredience

Bochánky 
300 g hladké mouky
140 g vlažné vody + 10 g smetany
1 lžíce sušeného droždí
2 ½ lžičky cukru krupice
špetka soli

Trhané kuřecí maso
600 g kuřecích stehenních řízků, pečlivě očištěných
2 stroužky česneku nakrájet najemno
2 lžíce javorového sirupu
2,5 cm čerstvého zázvoru na nudličky nakrájeného
hrst čerstvého koriandru
2 lžíce omáčky Kikomat
2 lžíce hoisin omáčky
1 stvol jarní cibulky nasekaný

Dresing
    3 lžíce majonézy
    1 lžíce rýžového octu
    utřený stroužek česneku
    kůra a šťáva z ½ limety
    2 lžičky chilli sušeného
    čerstvě mletý pepř, sůl

Na dokončení

100 g nasucho opražených a jemně posekaných arašídů
čerstvý koriandr



Postup:

Trhané kuřecí maso
Nejprve si připravíme marinádu na maso. Všechny ingredience vložíme do varného skla, přidáme maso zbavené tuku a blan, které pokrájíme na menší kostky. Promícháme v marinádě a dáme péct. Pečeme na 160 st./horký vzduch asi 2 hodiny. Poté necháme chvíli vystydnout. Vezmeme dvě vidličky, kterými maso trháme na vlákna. Promícháme ve zbylém „sosu“, takže maso nebude suché.

Bochánky
Suché droždí vsypeme do vlažné vody, jež jsme  předtím rozmíchali se smetanou a cukrem a necháme vzejít kvásek. Kvásek vlijeme do mouky smíchané se solí a necháme hníst mixérem.

Při správném vymíchání se těsto nelepí a vytvoří se z něj velká koule. Tu přeneseme do misky a necháme 2 hodiny kynout.
Po vykynutí si připravíme čtverce pečícího papíru. Těsto si rozdělíme na 9 koulí (dělala jsem menší než je v Asii asi zvykem). Každou kouli přes fresh fólii rozválíme na tvar elipsy (nepodsypáváme moukou). Povrch potřeme olejem a v půli přeložíme.

Na pečícím papíru vložíme nad páru. Správně bychom měli mít asijský bambusový pařák. Já jsem to zvládla i s naším klasickým pařákem (jen je dobré mít pokličku s otvory, kterými by mohla proudit pára, aby nestékala na bochánky. Vaříme na mírné páře asi 10 - 15 min.
Dresing
Všechny ingredience v misce vyšleháme a dáme chladit.

Do bochánku vložíme dresing, trhané maso a ozdobíme sekanými oříšky a čerstvým koriandrem.








Žádné komentáře:

Okomentovat