pátek 15. března 2019






Bún bò Nam Bộ

Pro mě zatím TOP pokrm vietnamské kuchyně


Ingredience (pro 4-6 osob):

800 g hovězí kýty
2 stonky citrónové trávy
7 stroužků česneku
5 lžící rybí omáčky
2 lžíce sójové omáčky
hrst posekaného čerstvého koriandru

Nejprve si naložíme maso. Nakrájíme si ho na špalíky (cca 3 cm průměr) a dáme na 2 hodinky zamrazit. Poté ostrým nožem nakrájíme na tenounké plátky. Citrónovou trávu trochu roztluču paličkou na maso a poté nadrobno nasekám, česnek nasekám nadrobno. Rovněž najemno nasekám koriandr (zde používáme i stonky – na rozdíl od naťové petržele), přidáme rybí a sójovou omáčku, můžeme trochu zakápnout olejem a uložíme do chladničky.

Dále si připravíme:

Rýžové nudle Bún (na trhu je již velké množství asijských nudlí; podstatou je jejich složení; Bún (anglicky rice vermicelli) jsou tedy již zmińované rýžové, občas také nazývané skleněné tím, že po zalití vroucí vodou získají téměř průsvitný nádech; jinak já také moc ráda používám i japonské nudle Soba, čili pohanka)
1 ledový salát
Mungo klíčky
Nesolené pražené arašídy
Svazek čerstvého koriandru a máty
Sušená cibulka
2-3 velké mrkve (nakrájené na nudličky julienne)

osvědčená škrabka pro nudličky julienne viz

Postup:
Nakrájím si mrkve na julienne, ledový salát na proužky, arašídy nahrubo posekám v mixéru. Sušenou cibulku orestujeme tak, aby se rozvoněla (přiznám se, že já si na suché pánvi před posekáním nechám rozvonět i ty arašídy).

Nyní si připravíme zálivku nuoc cham:

Na pánvi orestujeme posekané 2 stroužky česneku, přilijeme předem smíchanou směs z
3 dcl vody
5 lžící třtinového cukru
10 lžící rybí omáčky
2 lžíce rýžového octa (prosím nezaměňujte s naším octem, rýžový má daleko jemnější chuť)
Šťávu z velké limety
1 chilli papričku
Promícháme a necháme svařit.


Nudle:

Do hrnce dáme vařit vodu, přidáme lžíci octa a oleje. Nudle vložíme na dvě minuty. Pak ihned propláchneme studenou vodou, aby se neslepily. Rozdělíme do misek.

Hovězí maso zprudka orestujeme ze všech stran na pánvi na lžíci oleje (pokud jsme přidali do marinády, pokud ne přidáme ještě jednu lžíci).

Do misky rozdělíme nudle, po obvodě dokola přidáváme maso, mrkev, salát, mungo výhonky, sušenou cibulku, pražené arašídy, čerstvě posekaný koriandr, posekanou mátu.
Těsně před podáváním zalijeme horkou omáčkou. Každý si může přidat dle vlastní chuti chilli.





                                                   Bún bò Nam Bộ  před dokončením 











Žádné komentáře:

Okomentovat