Bún bò Nam Bộ
Pro mě zatím TOP pokrm vietnamské kuchyně
Ingredience (pro 4-6 osob):
800 g hovězí kýty
2 stonky citrónové trávy
7 stroužků česneku
5 lžící rybí omáčky
2 lžíce sójové omáčky
hrst posekaného čerstvého koriandru
Nejprve si naložíme maso. Nakrájíme si ho na špalíky (cca 3
cm průměr) a dáme na 2 hodinky zamrazit. Poté ostrým nožem nakrájíme na
tenounké plátky. Citrónovou trávu trochu roztluču paličkou na maso a poté
nadrobno nasekám, česnek nasekám nadrobno. Rovněž najemno nasekám koriandr (zde
používáme i stonky – na rozdíl od naťové petržele), přidáme rybí a sójovou
omáčku, můžeme trochu zakápnout olejem a uložíme do chladničky.
Dále si připravíme:
Rýžové nudle Bún (na trhu je již velké množství asijských nudlí; podstatou je
jejich složení; Bún (anglicky rice vermicelli) jsou tedy již zmińované rýžové,
občas také nazývané skleněné tím, že po zalití vroucí vodou získají téměř
průsvitný nádech; jinak já také moc ráda používám i japonské nudle Soba, čili
pohanka)
1 ledový salát
Mungo klíčky
Nesolené pražené arašídy
Svazek čerstvého koriandru a máty
Sušená cibulka
2-3 velké mrkve (nakrájené na nudličky julienne)
Postup:
Nakrájím si mrkve na julienne, ledový salát na proužky, arašídy nahrubo posekám v mixéru. Sušenou cibulku orestujeme tak, aby se rozvoněla (přiznám se, že já si na suché pánvi před posekáním nechám rozvonět i ty arašídy).
Nakrájím si mrkve na julienne, ledový salát na proužky, arašídy nahrubo posekám v mixéru. Sušenou cibulku orestujeme tak, aby se rozvoněla (přiznám se, že já si na suché pánvi před posekáním nechám rozvonět i ty arašídy).
Nyní si připravíme zálivku nuoc cham:
Na pánvi orestujeme posekané 2 stroužky
česneku, přilijeme předem smíchanou směs z
3 dcl vody
5 lžící třtinového cukru
10 lžící rybí omáčky
2 lžíce rýžového octa (prosím nezaměňujte s naším octem, rýžový má daleko jemnější chuť)
Šťávu z velké limety
1 chilli papričku
Promícháme a necháme svařit.
Nudle:
Do hrnce dáme vařit vodu, přidáme lžíci octa a
oleje. Nudle vložíme na dvě minuty. Pak ihned propláchneme studenou vodou, aby
se neslepily. Rozdělíme do misek.
Hovězí maso zprudka orestujeme ze všech stran
na pánvi na lžíci oleje (pokud jsme přidali do marinády, pokud ne přidáme ještě
jednu lžíci).
Do misky rozdělíme
nudle, po obvodě dokola přidáváme maso, mrkev, salát, mungo výhonky, sušenou
cibulku, pražené arašídy, čerstvě posekaný koriandr, posekanou mátu.
Těsně před podáváním
zalijeme horkou omáčkou. Každý si může přidat dle vlastní chuti chilli.
Bún bò Nam Bộ před dokončením
Žádné komentáře:
Okomentovat