pondělí 11. března 2019





Chlebíček Bounty:

Máte rádi kokosovou tyčinku Bounty? Pokud ano, nebo prostě máte rádi spojení čokolády a kokosu určitě vyzkoušejte. Pro ulehčení je upečeno v chlebíčkové formě. Jinak samozřejmě na efekt je možné těsto dát do muffins košíčků a z kokosové hmoty vytvořit kuličky. Je to trochu pracnější na přípravu, ale zase na servírování jednodušší.

Všechny suroviny si připravte předem, aby měly pokojovou teplotu.
Kokosová náplň:
1 bílek z velkého vejce (počítejte tak 40g)
130 g cukru moučka
10 g škrobové moučky
150 g strouhaného kokosu
50 ml šlehačky 36 %


Těsto:
200 g polohrubé mouky
50 g tmavého kakaa
půl lžičky sody
175 g másla
200 g cukru moučka
2 vejce
80 ml řeckého jogurtu
1 lžička vanilkového extraktu
125 ml vroucí vody
mimoto 175 g čokoládových peciček (chocolate chips)

Poleva:
80 ml šlehačky 36%
80 g polámané hořké čokolády 70 %
2 tyčinky bounty

Chlebíčkovou formu si vyložím pečícím papírem. (já si vždycky pomohu kolíčky, aby se mi těsto do formy lépe vlévalo)
Viz foto
Připravíme si nejprve kokosovou náplň. Dáme si do robotu šlehat bílky. Postupně pomalu přisypáváme cukr, až nám vznikne opravdu hustý sníh. Již metličkou vmícháme škrob, strouhaný kokos a nakonec vlijeme šlehačku. Vymícháme. Pokud máme pocit, že je směs až příliš hustá, přidáme tak lžičku šlehačky. Dáme do lednice zchladit.

Těsto:
Vyšleháme si máslo s cukrem do hladkého krému. Přidáme vanilkové aroma. Za sebou postupně vejce, vždy přešleháme. Přidáme jogurt. Poté sypkou směs (mouka, soda a kakao) vmícháváme střídavě s horkou vodou. Vždy pečlivě promícháme. Výsledkem je hladká směs.
Z lednice si vyjmeme kokosovou směs. Mokrýma rukama sformujeme váleček (o délce formy), nebo v případě muffinů kuličky.
Do formy nalijeme těsto, tak abychom zakryli dno (výška asi 1-1,5 cm). Dáme kokosovou náplň. Vždy jí jakoby zatlačíme do těsta. 


Poté do těsta vmícháme čokoládové pecičky (v mém případě tmavé a bílé). Zamícháme, aby se obalily těstem. Teprve poté těsto nalijeme přes kokosovou náplň.



Pečeme v troubě horký vzduch teplota 165º C asi 70 min. (nutně vyzkoušet jehlou vnitřek – těsto nesmí být syrové, mírně lepivý vnitřek je však v pořádku). Vychladíme.

Čokoládová poleva:
V rendlíku přivedeme k varu šlehačku, nalijeme do misky s rozlámanou čokoládou. Nemícháme. Počkáme 2-3 minuty a pak rozmícháme do hladké konzistence. Necháme chvíli ztuhnout. Poté přelijeme a ozdobíme tyčinkami bounty.





Žádné komentáře:

Okomentovat