neděle 29. září 2019









Snídaňový koláč

Také se Vám občas stává, že vám v lednici zůstane něco – pro co vlastně hledáte uplatnění? No a mě v lednici zůstal koupený kefír. Tak jsem dostala chuť provonět ráno dobrým „snídaňovým koláčem“. Prostě taková oslava víkendu. Nemusíte vstávat brzy a klidně si můžete vychutnat něco voňavého…..

Tento koláč připomíná trochu klasiku kynutých s drobenkou (je dost vysoké těsto, takže se nemusíte bát dát do něj skutečnou „nálož“ ovoce. No a paráda je, že můžete dát to, jaké máte rádi. Bonusem navíc je, že koláč zůstává dlouho vláčný a neoschne tak jako právě ty kynuté…


Ingredience (na velký hluboký plech)
750 g polohrubé mouky
4 velká vejce
2 hrnky cukru
1,5 hrnku kefíru
¾ hrnku oleje
2 lžičky kypřícího prášku
12 g vanilkového cukru
750 g ovoce (v mém případě 2 velké plechovky půlených broskví- předem odkapaných)
Drobenka:
110 g másla pokrájeného na menší kousky
15 lžíc hrubé mouky (nebo krupičky)
6 lžíc cukru a 2 sáčky vanilkového cukru
Postup:
Nejprve si do misky připravíme drobenku. Všechny ingredience smícháme tak, aby nám vznikla drobivá hmota. Misku odložíme.
Oddělíme bílky od žloutků, bílky dáme se špetkou soli šlehat na tuhý sníh. V průběhu šlehání přisypáváme pozvolna cukr a vanilkový cukr. Jakmile vznikne hladká lesklá hmota, začneme postupně přidávat žloutky. Vždy vyšleháme. Tenkým pramínkem přiléváme olej. Odstavíme z robotu a nyní již jen metličkou pomalu vmícháváme střídavě mouku prosátou společně s práškem do pečiva a kefír.
Velký hluboký plech vyložíme pečícím papírem. Do plechu nalijeme těsto. Poté hustě poklademe ovocem a nakonec posypeme drobenkou.
Těsto dáme do rozehřáté trouby na 170ºC/horní/spodní ohřev a pečeme 1 hodinu. (vyzkoušíme upečení uvnitř, tak aby těsto nelepilo), vychladíme. Pocukrujeme.

Dobrou chuť!



pátek 13. září 2019






Sabji

Indický pokrm zeleninového charakteru (Sabji = zelenina), který je občas nesprávně nazýván zeleninové curry. Je nespočet verzí sabji, kolik je prý Indů, tolik existuje verzí Sabji…J)))
Ingredience
1 menší květák
4 mrkve
4 velká čerstvá rajčata (nebo 1 plechovka sekaných)
1 malá cibule
olej
1 lžička římského kmínu
1 lžička garam  masala
1/2 lžičky kurkumy
Plechovka kokosového mléka (400 ml)
sůl
špetka cukru
čerstvá petrželka nebo koriandr


Postup přípravy receptu
Na oleji zpěníme drobně nakrájenou cibuli. Zasypeme ji římským kmínem, garam masalou a kurkumou a za stálého míchání asi minutu orestujeme, aby se koření rozvonělo.
Přidáme na malé růžičky rozebraný květák, na kolečka nakrájenou mrkev a osminky rajčat. Podlijeme malým množstvím vody, osolíme a na mírném plameni dusíme asi 20 minut, až je zelenina měkká. Na závěr vmícháme plechovku kokosového mléka.
Podle potřeby dosolíme a jsou-li rajčata příliš kyselá, přidáme špetku cukru. Podáváme s rýží, posypané čerstvou sekanou petrželkou nebo koriandrem.

A nyní jiná verze……..

Ingredience
2 kapie
2 menší cukety
1 malá dýně hokkaido
Květák menší
500 g listového špenátu
Koření (viz předchozí), sůl, pepř, případně cukr

Postup přípravy receptu
Připravíme si plech s pečícím papírem. Nakrájíme kapie, které jsme zbavili stopek a semínek a poklademe na plech. Troubu zapneme na horký vzduch na 200 st. C.
Zatímco se paprika peče (je nejtvrdší) si začneme krájet dýni. Odkrojíme stopku a vyjmeme semena. Slupku ponecháme a nakrájíme na menší kostky. Přidáme do troubu ke kapiím.
Nakonec pokrájíme cukety, které jsme zbavili semínek a kostky a přidáme na plech.
Péct bychom měli cca 50 min. Hlídejte, jakmile začne zelenina měknout, vyjměte, neboť se ještě bude chvíli dusit a pak by byla rozvařená.
 Souběžně s pečením kapie dáme do hrnce dusit na malé růžičky rozebraný květák. Osolíme, přidáme koření (viz předchozí recept). Jakmile začne měknout, přidáme proprané listy špenátu. Přilijeme půl sklenice vody. Přidáme pečené kousky zeleniny z plechu. Promícháme, necháme vydusit vodu a nakonec přidáme plechovku kokosového mléka. Osolíme, opepříme.