neděle 29. září 2019









Snídaňový koláč

Také se Vám občas stává, že vám v lednici zůstane něco – pro co vlastně hledáte uplatnění? No a mě v lednici zůstal koupený kefír. Tak jsem dostala chuť provonět ráno dobrým „snídaňovým koláčem“. Prostě taková oslava víkendu. Nemusíte vstávat brzy a klidně si můžete vychutnat něco voňavého…..

Tento koláč připomíná trochu klasiku kynutých s drobenkou (je dost vysoké těsto, takže se nemusíte bát dát do něj skutečnou „nálož“ ovoce. No a paráda je, že můžete dát to, jaké máte rádi. Bonusem navíc je, že koláč zůstává dlouho vláčný a neoschne tak jako právě ty kynuté…


Ingredience (na velký hluboký plech)
750 g polohrubé mouky
4 velká vejce
2 hrnky cukru
1,5 hrnku kefíru
¾ hrnku oleje
2 lžičky kypřícího prášku
12 g vanilkového cukru
750 g ovoce (v mém případě 2 velké plechovky půlených broskví- předem odkapaných)
Drobenka:
110 g másla pokrájeného na menší kousky
15 lžíc hrubé mouky (nebo krupičky)
6 lžíc cukru a 2 sáčky vanilkového cukru
Postup:
Nejprve si do misky připravíme drobenku. Všechny ingredience smícháme tak, aby nám vznikla drobivá hmota. Misku odložíme.
Oddělíme bílky od žloutků, bílky dáme se špetkou soli šlehat na tuhý sníh. V průběhu šlehání přisypáváme pozvolna cukr a vanilkový cukr. Jakmile vznikne hladká lesklá hmota, začneme postupně přidávat žloutky. Vždy vyšleháme. Tenkým pramínkem přiléváme olej. Odstavíme z robotu a nyní již jen metličkou pomalu vmícháváme střídavě mouku prosátou společně s práškem do pečiva a kefír.
Velký hluboký plech vyložíme pečícím papírem. Do plechu nalijeme těsto. Poté hustě poklademe ovocem a nakonec posypeme drobenkou.
Těsto dáme do rozehřáté trouby na 170ºC/horní/spodní ohřev a pečeme 1 hodinu. (vyzkoušíme upečení uvnitř, tak aby těsto nelepilo), vychladíme. Pocukrujeme.

Dobrou chuť!



Žádné komentáře:

Okomentovat