úterý 22. října 2019







PODZIMNÍ  MOUČNÍK

Dnes Vám přináším recept na „podzimní moučník“. Proč podzimní? Protože má nádhernou barvu připomínající podzimní listí……Jinak je to i dobrý tip na barevný NECHEMICKÝ korpus do vašeho dortu.
Do těsta si připravíme buď dýni Hokaido nebo mrkev. Pokud máte dostatečně výkonný mixér (který rozmixuje najemno syrovou mrkev nebo dýni), nemusíte předpékat. Pokud nemáte, tak očištěnou mrkev nebo dýni doporučuji na plechu vyloženým pečícím papírem předpéci v troubě. Pečeme na 180 st. až do doby, kdy lze do mrkví nebo dýní píchnout vidličkou.
Pokud budete připravovat ze syrové zeleniny, stačí očistit a nakrájet na menší kousky. Další postup je již shodný pro oba způsoby.
Ingredience:
250 ml oleje
4 vejce
400 g mrkve nebo dýně
230 g třtinového cukru
300 g polohrubé mouky a 2 lžičky prášku do pečiva (prosát a promíchat)

Do mixéru dáme mixovat mrkev nebo dýni, přiléváme postupně olej. Po získání hladké masy teprve přidáme cukr a vejce a opět promixujeme. Nakonec vmícháme sypkou směs.
Těsto vlijeme do pečícím papírem vyložené formy (průměr cca 24 cm) a dáme péct. Pečeme na 170 st. C s funkcí horní/spodní ohřev asi 40 min.
Já jsem si těsto rozdělila rovnou do dvou menších forem.


Korpus můžete ponechat a jen přelít polevou, nebo jako já promazat ostružinovým (či jiným) džemem.

Poleva:
100 ml mléka
15 g medu
8 g másla
100 g polámané víceprocentní čokolády

Všechny suroviny vložíme naráz do rendlíku a pozvolným varem za stálého míchaní svaříme hladkou polevu. Odstavíme. Necháme zchladnout, pak na chvíli dáme do lednice, aby ještě více vychladla. Po celou dobu musíme průběžně promíchávat.

Polevou přelijeme korpus a dáme ztuhnout.



1 komentář:

  1. Skvělý moučník. Jednoduchý, chutný a úžasně barevný. Měl úspěch!

    OdpovědětVymazat