neděle 22. března 2020








Dýňové muffiny s čokoládou

V dnešní „karanténní“ době je vhodný čas pro vybrání všech zásob z mrazáků a spíží. Pokud vám tedy, jako mě, zůstalo dýňové pureé inspirujte se tímto rychlým receptíkem.
Dýňové pureé si připravíme nejlépe z dýně Hokkaidó (kdy ji nakrájíme i se slupkou, zbavíme jader a na pečícím papíru upečeme do měkka, poté rozmixujeme), nebo je možné zakoupit i v marketech v koutku s bio nebo farmářskými potravinami.

Ingredience:
Nejprve si odvážíme a přesejeme suché složky
250 g polohrubé mouky
1 lžička prášku do pečiva a 1 lžička sody (můžeme dle  vlastní chuti případně doplnit ½ lžičkou koření – např. kardamom, nebo skořice nebo hřebíček)

1 hrníček dýňového pureé (250 ml)
2 celá vejce
½ hrníčku hustého jogurtu
80 ml oleje
Kúra a šťáva z 1 bio pomeranče
Mimo toho čokoládové chipsy do muffinů (případně nutela)



Všechny tekuté ingredience smíchat pouze metličkou do jednotné konzistence, vmícháme suché suroviny. Rozdělíme do silikonových formiček na muffiny, tak abychom měli formičku nejméně 1 cm pod horní okraj. (pokud používáte plech na muffiny, vyložte ho papírovými košíčky). Poté do každého muffinu zatlačíme 1 čokoládový chips (případně kostičku kvalitní čokolády). Pokud se rozhodnete raději pro nutelu – tak samozřejmě muffiny plníme až po upečení !!!



Pečeme při 170 st. C horní/dolní ohřev asi 30 minut.
Poté nechejte při pootevřené troubě dojít. Muffiny vyjměte z formičky až po jejich úplném zchlazení.



pátek 13. března 2020







Salát z pečených lilků a listového salátu
Zkuste si  připravit tento vynikající salát, který se hodí třeba jako příloha ke grilovanému masu nebo třeba i samostatně.

Ingredience:

·         4 menší lilky
·         olivový olej na pokapání
·         Sůl
·         200 g listového salátu (lístky různých druhů, může být i listový špenát)
·         300 g řeckého sýru Feta (v případě přílohy stačí 200g)
·         4 stroužky česneku

Dressing:
·         Šťáva a kůra z bio citrónu nebo limety
·         4 lžíce medu
·         10 lžící olivového oleje
·         Sůl a čerstvý pepř

Lilky omyjeme, ořízneme konce a nakrájíme na plátky. Ty vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem. Osolíme, pokapeme olivovým olejem a dáme péci. Teplota 180 st. C cca 15 min. (lze shora i lehce ogrilovat).

Lístky opláchneme (pokud dáváme listový špenát, a ten má hrubé stonky, ořízneme je). Dodáme utřený česnek, příp. dodáme do dressingu. Přimícháme ještě teplé lilky a sýr Feta (v mém případě již krájený na kostičky). Do salátu přidáme čerstvě mletý pepř a promícháme.

Dobrou chuť!