čtvrtek 6. srpna 2020






Vláčný chlebíček pro lenivé

Recept pro ty, kteří mají rádi mrkvový dort, ale vlastně se jim nechce strouhat mrkev….dala jsme vyzkoušet kolegyním a kolegům a nikdo ta rajčata nepoznal…takže se nebojte…….

Ingredience:

  • 60 g másla
  • 3/4 hrníčku cukru moučka
  • 1 velké vejce
  • 300 g loupaných rajčat v plechovce
  • 1 hrníček špaldové mouky
  • ½  hrníčku polohr.mouky
  • 1 lžička sody
  • 1/4 lžičky prášku do pečiva
  • 3 lžičky koření do perníku (skořice, badyán, hřebíček, nové koření, zázvor)
  • špetka soli
  • 1/3 hrníčku sušených brusinek
  • 1/3 hrníčku nahrubo posekaných vlašských ořechů

Rajčata z konzervy promixujeme do hladké hmoty. Ořechy posekáme – můžeme nasucho opéct na pánvi (zvýrazníme jejich chuť).

Máslo a vejce musí být v pokojové teplotě.

Máslo s cukrem utřeme do hladké máslové pěny (můžeme i v mixéru). Přidáme vejce a pomalu rozmícháme. Zde vyjmeme z mixéru (pokud jsme připravovali strojem) a metličkou vmícháme rajčatovou hmotu. Nebojte se (vypadá to zvláštně). Pomalu vmícháme prosátou mouku promíchanou s oběma kypřidly, solí a kořeněnou směsí. Nakonec promícháme s brusinkami a ořechy. 

Dáme do chlebíčkové formy, kterou jsme si vyložili pečícím papírem a těsto rovnoměrně uhladíme. Pečeme v troubě o teplotě 165ºC horní/spodní ohřev asi 1 hodinu (podle vaší trouby).

Necháme vystydnout.

Krém:

  • 150 g mascarpone
  • 100 ml vyšlehané šlehačky
  • cukr dle vaší chuti
  • vanilka

Vyšleháme šlehačku, smícháme s mascarpone, vanilkou a cukrem.

Zdobíme buď čerstvým ovocem, nebo pro efekt koktejlovými rajčátky, bazalkou nebo rozmarýnem.



Žádné komentáře:

Okomentovat