Bábovka pražské kavárny Savoy
Tuto bábovku peču už několik desítek let a pořád mám
pocit, že to je nejlepší bábovka, kterou znám. Já mám takovou hodně starou
keramickou velkou formu ze které je i velmi hezký tvar.
Co ale opravdu nesnáším je vymazávání bábovkové formy,
proto jsem si přes internet zakoupila tuk ve spreji, kterým vnitřek
formy lehce přestříkám i v záhybech, nechám chvíli zatuhnout a teprve poté
vysypu moukou. (první zakoupený přes internet, druhý v obchodě Tescoma),
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjnT-_IVFihCK4rYK4VN81yRYqCU3SLmSh2Nr226fU9XFrRXtdhewinNGHehZXjdxwFqnc7m5QWRelRkMa47oTr72uXlCzlGpXGETU6eqd1VSK4o8sPYTpNuGY3g7ARAwWCx35XY3bjzeg/s320/spray+tescoma.jpg)
Suroviny (všechny mějte v pokojové teplotě):
360 g polohrubé mouky
Celý práše do pečiva
Vanilkový cukr
280 g moučkového cukru + trocha na poprášení
30 g kakaa,
100 g nahrubo pomletých vlašských ořechů
150 g na jemno nastrouhané mléčné čokolády
6 vajec, rozdělíme žloutky a bílky
280 g másla
250 ml smetany ke šlehání
Ve velké míse utřete máslo s polovinou cukru doběla. Poté postupně jeden po
druhém přidávejte žloutky a vždy vyšlehejte, pak přilijte smetanu a promíchejte.
Mezitím si vyšlehejte do tuha bílky se zbytkem cukru a vanilinovým cukrem. Do máslové hmoty střídavě přidávejte mouku a část vyšlehaných bílků na závěr opatrně vmíchejte i zbytek bílkového sněhu.
Do formy vlijte polovinu těsta, nasypejte ořechy a čokoládu. Zbytek hmoty obarvěte kakaem a nalijte navrch.
Mezitím si vyšlehejte do tuha bílky se zbytkem cukru a vanilinovým cukrem. Do máslové hmoty střídavě přidávejte mouku a část vyšlehaných bílků na závěr opatrně vmíchejte i zbytek bílkového sněhu.
Do formy vlijte polovinu těsta, nasypejte ořechy a čokoládu. Zbytek hmoty obarvěte kakaem a nalijte navrch.
Pečte v předehřáté troubě asi hodinu na 180 stupňů/ horký vzduch. Případné
praskliny na povrchu k bábovce prostě patří.
Formu nechejte vychladnout a teprve poté bábovku opatrně vyklopte.
Žádné komentáře:
Okomentovat