sobota 12. ledna 2019



Bábovka pražské kavárny Savoy
Tuto bábovku peču už několik desítek let a pořád mám pocit, že to je nejlepší bábovka, kterou znám. Já mám takovou hodně starou keramickou velkou formu ze které je i velmi hezký tvar.




Co ale opravdu nesnáším je vymazávání bábovkové formy, proto jsem si přes internet zakoupila tuk ve spreji, kterým vnitřek formy lehce přestříkám i v záhybech, nechám chvíli zatuhnout a teprve poté vysypu moukou. (první zakoupený přes internet, druhý v obchodě Tescoma),


 


Suroviny (všechny mějte v pokojové teplotě):
360 g polohrubé mouky
Celý práše do pečiva
Vanilkový cukr
280 g moučkového cukru + trocha na poprášení
30 g kakaa,
100 g nahrubo pomletých vlašských ořechů
150 g na jemno nastrouhané mléčné čokolády
6 vajec, rozdělíme žloutky a bílky
280 g másla
250 ml smetany ke šlehání

Ve velké míse utřete máslo s polovinou cukru doběla. Poté postupně jeden po druhém přidávejte žloutky a vždy vyšlehejte, pak přilijte smetanu a promíchejte.

Mezitím si vyšlehejte do tuha bílky se zbytkem cukru a vanilinovým cukrem. Do máslové hmoty střídavě přidávejte mouku  a část vyšlehaných bílků na závěr opatrně vmíchejte i zbytek bílkového sněhu.
Do formy vlijte polovinu těsta, nasypejte ořechy a čokoládu. Zbytek hmoty obarvěte kakaem a nalijte navrch.
Pečte v předehřáté troubě asi hodinu na 180 stupňů/ horký vzduch. Případné praskliny na povrchu k bábovce prostě patří.

Formu nechejte vychladnout a teprve poté bábovku opatrně vyklopte.





Žádné komentáře:

Okomentovat