Nevím jak vy, já ale strašně ráda zkouším
v kuchyni něco nového. Takže zkouším občas zabrousit do mezinárodní
kuchyně. A to nejen evropské. Jednu zásadu se ale snažím dodržet – a to sehnat
si přesně ingredience, které do předmětného pokrmu patří. Jak jinak totiž
posoudit, zda Vám to chutná?
Takže buď při návštěvě restaurace zjistím, že mi něco
chutná a rozhodnu se, že si uvedené jídlo zkusím udělat i doma, nebo mě nějaký
recept zaujme na internetu.
Vím, že asijská kuchyně mi moc chutná, velmi často je to i
jídlo, které je plné zeleniny, čerstvých bylinek a koření. Indie je zase hodně
voňavá. No a naposledy mě zaujala i kuchyně marocká. V kořením mi přijde
dost podobná indii a tak jsem se rozhodna vyzkoušet různá jídla připravovaná
v tajine.
Tajine je název pro speciální hrnec kónického tvaru.
Tvrdí se, že poprvé toto náčiní použili (a pravděpodobně i vyrobili) berberové,
kteří potřebovali, aby při vaření nemuseli moc podlévat vodou. Páry a šťávy ze
všech surovin při vaření postupují „komínem“ vzhůru, kde se srážejí a zase se
vracejí do pokrmu. Výsledkem je pokrm šťavnatý a nesmírně voňavý. Všechny vůně se vzájemně prostoupí. V marocké kuchyni se všechny pokrmy připravované
v tajine překvapivě nazývají také
tajine.
Já jsem si zakoupila tajine známé francouzské
značky Emile Henry produkující varnou keramiku.
Takže tady je k dispozici jeden z možných
receptů na tajine.
Nejprve si připravíme koření k marinování
masa:
Pomeleme
½
lžičky semínek fenyklu
½
lžičky kardamomu
½ lžičky římského kmínu
½ lžičky chilli
přídáme ½ lžičky
mleté skořice a ½ lžičky mleté kurkumy
směs smícháme s olivovým olejem a vložíme do
ní nakrájené kostky masa
– asi ½ kg.
Maso
může být jehněčí, hovězí nebo klidně i kuřecí
(lepší je plec, z kuřecího pak stehenní).
Maso
promícháme ve směsi a uložíme do chladničky, klidně přes noc.
Suroviny na tajine
Olivový olej
2 velké mrkve na kostičky nakrájené
2 cibule nadrobno nakrájené
5 stroužků česneku
3cm nakrájeného čerstvého zázvoru
2 brambory
sůl, černý pepř a lžíce cukru
Masový vývar
Hrst sušených švestek a černých oliv
1 celá plechovka loupaných rajčat
150g červené čočky
Postup:
Na olivovém oleji zpěníme cibuli, česnek. Přimícháme
mrkev, zázvor, brambory. Osolíme, opepříme a
přidáme lžíci cukru. Přiklopíme a dusíme. Přimícháme maso, rajčata a podlijeme
vývarem. Přidáme sušené švestky, olivy a nakonec červenou čočku. Opět dusíme.
Hotový tajine posypeme posekanou čerstvou mátou.
Můžeme podávat třeba s petrželovým kuskusem, ale upřímně nejlépe chutná s chlebem.
A protože v marocké kuchyni se často používají do pokrmů nakládané citróny v soli a my máme zrovna sklizeň vlastních plodů (čili nestříkaných) rozhodla jsem se je naložit.
Recept např.
Protože však lze citróny použít tak za 4-6 týdnů musíme s receptem počkat na příště.
Žádné komentáře:
Okomentovat