TARTALETKY S KRÉMEM Z PEČENÝCH JAHOD
Se svými bezva kolegyněmi a kolegy (ano i kolegy) mám takovou dohodu. Oni
mě podporují ve zkoušení nových věcí a pak mi také říkají jak jim co chutnalo.
Samozřejmě, že platí pravidlo sto lidí=sto chutí. Ale pokud mi většina řekne „tak
tohle bylo skvělé“ vím, že jim mohu věřit. A tartaletky byly přesně ten případ,
dokonce některé kolegyně ho označily za TOP. Skvělé na něm je, že krém lze
připravit i z jahod mražených, takže si je můžete připravit i teď v zimě.
Na korpus potřebujeme formičky na tartaletky např. tyto:
silikonové zakoupeny v kampani LIDL, kovové Delicia od Tescomy
https://eshop.tescoma.cz/forma-s-vlnitym-okrajem-a-odnimatelnym-dnem-delicia-10-cm-4-ks?gclid=Cj0KCQiAvKzhBRC1ARIsANEXdgw0Yif9I2BnZoBS4xINR2W-5qubJB2XwZUH0Vpc_An04X9A0nC4dDAaAhjcEALw_wcB
Korpus (8 tartaletek Ø 9 cm)
230 g hladké mouky
špetka soli
130 g vychlazeného másla (nastrouhat nahrubo)
40 g cukru moučka
1 vejce
Mouku s cukrem přesejeme do mísy, přidáme špetku soli, nastrouháme
máslo, vytvoříme směs podobnou drobence a přidáme vejce. Zpracujeme. Zabalíme
do potravinové fólie a dáme vychladit nejméně na 1 hodinu, lépe přes noc.
Vychlazené těsto rozválíme, vykrájíme kruhy o dva centimetry vyšší než je Ø vašich tartaletek. Dáme opět vychladit alespoň na půl hodiny. Mezitím si z pečícího
papíru vystřihneme kruhy stejného průměru, které jsme vykrajovali. Papír pomačkáme
a trochu namočíme vodou (bude se nám lépe tvarovat). Formičky vyjmeme z lednice,
těsto propícháme vydličkou, vyložíme připraveným papírem na který vysypeme
hrách nebo rýži, even. fazole. Tyto nám zatíží boky korpusu, aby nám nesjely
dolů a zůstal tvar košíčku.
Troubu nastavíme na horký vzduch 220ºC. Poté snížíme na 200ºC a
vložíme formičky. Pečeme 10 minut. Poté vyjmeme, odstraníme papír se zatížením
a opět dáme péct na 10 minut, tak aby byl povrch zlatavý. Necháme vystydnout.
Krém z pečených jahod
500 g jahod
Lusk vanilky
5 lžic třtinového cukru
1 lžíce octa balsamico
Krém z mascarpone
500 g mascarpone
250 g smetany
36%
100 g cukru moučka
Žádné komentáře:
Okomentovat