úterý 1. ledna 2019

TARTALETKY S KRÉMEM Z PEČENÝCH JAHOD
Se svými bezva kolegyněmi a kolegy (ano i kolegy) mám takovou dohodu. Oni mě podporují ve zkoušení nových věcí a pak mi také říkají jak jim co chutnalo. Samozřejmě, že platí pravidlo sto lidí=sto chutí. Ale pokud mi většina řekne „tak tohle bylo skvělé“ vím, že jim mohu věřit. A tartaletky byly přesně ten případ, dokonce některé kolegyně ho označily za TOP. Skvělé na něm je, že krém lze připravit i z jahod mražených, takže si je můžete připravit i teď v zimě.
     Na korpus potřebujeme formičky na tartaletky  např. tyto:



silikonové zakoupeny v kampani LIDL, kovové Delicia od Tescomy 
https://eshop.tescoma.cz/forma-s-vlnitym-okrajem-a-odnimatelnym-dnem-delicia-10-cm-4-ks?gclid=Cj0KCQiAvKzhBRC1ARIsANEXdgw0Yif9I2BnZoBS4xINR2W-5qubJB2XwZUH0Vpc_An04X9A0nC4dDAaAhjcEALw_wcB

Korpus  (8 tartaletek Ø 9 cm)

230 g hladké mouky
špetka soli
130 g vychlazeného másla (nastrouhat nahrubo)
40 g cukru moučka
1 vejce
Mouku s cukrem přesejeme do mísy, přidáme špetku soli, nastrouháme máslo, vytvoříme směs podobnou drobence a přidáme vejce. Zpracujeme. Zabalíme do potravinové fólie a dáme vychladit nejméně na 1 hodinu, lépe přes noc.
Vychlazené těsto rozválíme, vykrájíme kruhy o dva centimetry vyšší než je Ø vašich tartaletek. Dáme opět vychladit alespoň na půl hodiny. Mezitím si z pečícího papíru vystřihneme kruhy stejného průměru, které jsme vykrajovali. Papír pomačkáme a trochu namočíme vodou (bude se nám lépe tvarovat). Formičky vyjmeme z lednice, těsto propícháme vydličkou, vyložíme připraveným papírem na který vysypeme hrách nebo rýži, even. fazole. Tyto nám zatíží boky korpusu, aby nám nesjely dolů a zůstal tvar košíčku.
Troubu nastavíme na horký vzduch 220ºC.  Poté snížíme na 200ºC a vložíme formičky. Pečeme 10 minut. Poté vyjmeme, odstraníme papír se zatížením a opět dáme péct na 10 minut, tak aby byl povrch zlatavý. Necháme vystydnout.
Krém z pečených jahod

 500 g jahod
 Lusk vanilky
 5 lžic třtinového cukru
 1 lžíce octa balsamico

Do pekáčku vložíme jahody, přidáme ocet balsamico, vanilkový lusk a cukr. Promícháme a dáme péct. Pečeme asi 40 minut, mražené déle tak, aby se odpařila śťáva.  Vyjmeme lusk a necháme vychladnout. Rozmixujeme. 


Krém z mascarpone
500 g mascarpone
250 g smetany 36%
100 g cukru moučka

Do tartaletky nastříkáme krém z mascarpone, přičemž střed ponecháme volný. Do středu lžící dáme krém z jahod. Povrch tartaletky můžeme nazdobit ještě rozdrcenou sněhovou pusinkou.



Žádné komentáře:

Okomentovat