sobota 2. března 2019



Chystám se pozvat kolegyně a nechat je ochutnat některá z jídel cizích kuchyní.
A zatímco z Indie a Vietnamu jsem zamýšlená jídla již připravovala vícekrát a vím, že jsou moc dobrá, tak vybraný marocký recept  jsem  potřebovala vyzkoušet, abych věděla, zda bude vhodným doplněním do mé TOP trojky.
A musím říct, že je opravdu škoda, že se s Vámi nemohu podělit o tu fantastickou vůni, která přípravu tohoto jídla provází.

Marocké kuře s nakládanými citróny
Tažín (tajine, tagine, tajin; arabsky الطاجين

Ingredience:
1,5 stehenních kuřecích řízků (do receptu správně patří celé kuře, ale já se nějak té kůži vyhýbám)
6 lžiček olivového oleje
2 cibule
4 stroužky česneku
1,5 lžičky kurkumy
1,5 lžičky zázvoru
1 lžička římského kmínu
½ lžičky mletého koriandru
6 tyčinek šafránu
Čerstvě namletý pepř (vhodný je bílý)
5 zrníček kardamomu
150 ml vody
Sklenice zelených oliv
2 lžíce natě posekané petržele
3 lžíce natě čerstvého koriandru (určitě dejte čerstvý)
Sůl podle vlastní chuti

Tagine (nebo litinový hrnec) si rozehřejeme, dáme olivový olej a osmahneme na něm maso. Maso vyjmeme a dáme pokrájenou cibuli, česnek a postupně všechno koření, jen tyčinky zázvoru rozmícháme s teplou vodou a poté vlijeme. Spojíme. Pak opět vložíme kousky kuřete a dolijeme vlažnou vodou nebo vývarem. Necháme na mírném ohni probublávat asi tak 40 minut než maso změkne a šťáva se zredukuje. Přidáme posekané bylinky a nadrobno posekanou kůru z nakládaného citrónu. Dáváme pouze kůru, nikoliv dužinu. (recept na marinované citróny uvádím níže).
Nakonec přidáme hrníček zelených oliv a případně ochutíme solí.




Marinované citróny na marocký způsob

(citróny si musíte vyrobit v dostatečném předstihu, jelikož je třeba, aby byly uležené).
Tyto citróny se do čaje rozhodně nehodí, ale do jídel jsou skvělé.

Ingredience na 1 litrovou sklenici:
5 citrónů bio (neošetřených chemicky – já to vyřešila vlastní sklizní, rozhodně nestříkanými)
6 lžíc mořské soli
6 lžiček cukru
Citróny umyjeme vroucí vodou, seřízneme špičaté konce a z jedné strany je rozřežeme do kříže, ale pozor nedokrojíme řezy až dolů. Do takto otevřeného citrónu nasypeme 1 lžičku směsi cukru a soli, které jsme předtím smíchali v misce. Na dno sklenice dáme lžičku směsi a citrón. Takto postupně citróny natlačíme do sklenice. Vždy se snažíme citrón trochu zmáčknout, aby začaly pouštět šťávu. Optimální je, aby citróny vyplnily sklenici a jejich šťáva je zakrývala. Pokud je šťávy málo, tak dolijte trochu převařené horké vody. Sklenici uložte do sklenice. Ideálně na 1-2 měsíce. Občas sklenici převraťte, aby se citróny se šťávou promíchaly. 
(foto viz tajine v lednu).


Žádné komentáře:

Okomentovat