Chystám se
pozvat kolegyně a nechat je ochutnat některá z jídel cizích kuchyní.
A zatímco
z Indie a Vietnamu jsem zamýšlená jídla již připravovala vícekrát a vím,
že jsou moc dobrá, tak vybraný marocký recept jsem potřebovala vyzkoušet, abych věděla, zda bude
vhodným doplněním do mé TOP trojky.
A musím říct,
že je opravdu škoda, že se s Vámi nemohu podělit o tu fantastickou vůni,
která přípravu tohoto jídla provází.
Marocké kuře
s nakládanými citróny
Tažín
(tajine, tagine, tajin; arabsky الطاجين
Ingredience:
1,5
stehenních kuřecích řízků (do receptu správně patří celé kuře, ale já
se nějak té kůži vyhýbám)
6 lžiček
olivového oleje
2 cibule
4 stroužky
česneku
1,5 lžičky
kurkumy
1,5 lžičky
zázvoru
1 lžička
římského kmínu
½ lžičky
mletého koriandru
6 tyčinek
šafránu
Čerstvě
namletý pepř (vhodný je bílý)
5 zrníček
kardamomu
150 ml vody
Sklenice
zelených oliv
2 lžíce natě
posekané petržele
3 lžíce natě
čerstvého koriandru (určitě dejte čerstvý)
Sůl podle
vlastní chuti
Tagine (nebo litinový hrnec)
si rozehřejeme, dáme olivový olej a osmahneme na něm maso. Maso vyjmeme a dáme
pokrájenou cibuli, česnek a postupně všechno koření, jen tyčinky zázvoru
rozmícháme s teplou vodou a poté vlijeme. Spojíme. Pak opět vložíme kousky
kuřete a dolijeme vlažnou vodou nebo vývarem. Necháme na mírném ohni
probublávat asi tak 40 minut než maso změkne a šťáva se zredukuje. Přidáme
posekané bylinky a nadrobno posekanou kůru z nakládaného citrónu. Dáváme
pouze kůru, nikoliv dužinu. (recept na
marinované citróny uvádím níže).
Nakonec přidáme hrníček
zelených oliv a případně ochutíme solí.
Marinované citróny na marocký způsob
(citróny si musíte vyrobit v dostatečném
předstihu, jelikož je třeba, aby byly uležené).
Tyto citróny se do čaje rozhodně nehodí, ale do jídel
jsou skvělé.
Ingredience na 1 litrovou sklenici:
5 citrónů bio (neošetřených chemicky – já to vyřešila
vlastní sklizní, rozhodně nestříkanými)
6 lžíc mořské soli
6 lžiček cukru
Citróny umyjeme vroucí vodou,
seřízneme špičaté konce a z jedné strany je rozřežeme do kříže, ale pozor
nedokrojíme řezy až dolů. Do takto otevřeného citrónu nasypeme 1 lžičku směsi
cukru a soli, které jsme předtím smíchali v misce. Na dno sklenice dáme
lžičku směsi a citrón. Takto postupně citróny natlačíme do sklenice. Vždy se
snažíme citrón trochu zmáčknout, aby začaly pouštět šťávu. Optimální je, aby
citróny vyplnily sklenici a jejich šťáva je zakrývala. Pokud je šťávy málo, tak
dolijte trochu převařené horké vody. Sklenici uložte do sklenice. Ideálně na
1-2 měsíce. Občas sklenici převraťte, aby se citróny se šťávou promíchaly.
(foto viz tajine v lednu).
Žádné komentáře:
Okomentovat