sobota 30. března 2019





Vrstvené saláty

Také ve vás jarní počasí probouzí energii a máte chuť se začít hýbat, vyrazit ven a dáváte si předsevzetí, že trochu odlehčíte jídelníček. Pokud říkáte ano, je právě pro vás určený nápad pro tzv. Vrstvené saláty. Jsou vzhledné, jsou fresh a jsou cool. Pro přípravu salátů kromě různé zeleniny a dalších ingredienci budete potřebovat sklenice se sponou. Sehnat se dají buď v Ikey (kde jsou zrovna teď za výbornou cenu), nebo samozřejmě v dalších domácích potřebách. Je jen na vás, jaký obsah sklenice bude vyhovovat vašim potřebám(zde 0,5l). Princip vrstvených salátů spočívá v tom, že na dno sklenice se vždy dá dressing, pak se skládají vrstvy různé zeleniny, masa příp. dalších surovin podle zvoleného salátu. Sklenici si můžete připravit večer předem, zapnete sponou a uložíte do lednice. Ráno si můžete vzít do práce, nebo školy. S sebou samozřejmě potřebujete ještě vidličku. No a před samotnou konzumací se sklenice jednoduše převrátí, aby dressing prostoupil i horními vrstvami, příp. rozmícháme.
Já zde uvádím pár tipů na možné saláty. Kreativitě se meze nekladou.
Jinak já si samozřejmě sklenic koupila rovnou více, protože i např. běžný salát servírovaný k hlavnímu chodu na oběd může v těchto sklenicích vypadat velmi dobře.

Klidně můžete do komentářů přidat i tipy na vlastní saláty nebo se pochlubit fotem.

Dressingy:

Rajský:
1 lžička hrubozrnné (kdo má rád pikantní tak dijonské) hořčice
1 lžička medu
1 lžička vinného bílého octu
1 lžička rajského protlaku
Sůl, pepř
Hrst čerstvého koriandru


Medovo-hořčicový:
1 lžička hořčice
1 lžička medu
1 lžička vinného bílého octu
1 lžička olivového oleje (EVO)
Nastrouhaná kůra z ½ limety


Jogurtový:                                                                       Jogurtový 2:

150 g řeckého jogurtu                                                    150 g řeckého jogurtu
1 lžička EVO                                                                  1 lžička EVO
1 lžíce javorového sirupu                                               1 lžíce medu
Sůl, pepř                                                                          šťáva z ½ citrónu
Hrst posekané bazalky                                                    sůl, pepř, římský ml. kmín
Nebo medvědího česneku                                               Hrst posekané naťové cibulky


U všech dressingů platí, že důkladně vymícháme všechny ingredience do získání hladké konzistence, na závěr dodáváme čerstvě nasekané bylinky.

Saláty:

S grilovaným krůtím masem
vejce – 2ks
koktejlová rajčata – 10 ks
grilovaná krůtí prsa – 150 g
plátky uzené slaniny – 50 g
salát Little Gem – 2ks
červená cibule – 2ks
avokádo – ½ ks + šťáva z limety

Avokádo podélně rozkrojíme, vyjmeme pecku, lžící vydlabeme vnitřek z jedné poloviny do misky a ihned zakápneme šťávou z limety (aby nám nezhnědlo). Salát nasekáme na proužky, rajčátka na poloviny, cibuli na proužky a vejce na osminky.
Plátky slaniny opečeme zlehka na pánvi a poté nakrájíme, na výpeku rovněž osmahneme krůtí maso nakrájené na nudličky a dochutíme solí a pepřem.
Na dno sklenice nalijeme medovo-hořčicový dressing a ukládáme další vrstvy. První salát, pak maso, rajčátka, slaninu, cibuli rozdrcené avokádo a osminky vejce. Sklenici sepneme sponou a dáme do lednice.




Salát se šunkou

Ledový salát – 3 velké listy
Šunka v celku – 100g
Červená fazole v nálevu – 100g
Červená kapie – ½ ks
Kukuřice v nálevu – 100g
libeček

Ledový salát nakrájíme na proužky, šunku na kostičky, scedíme fazoli a kukuřici, najemno posekáme listy libečku.
Rajský dressing s koriandrem dáme na dno sklenice. Vrstvíme ledový salát, šunku, fazoli libeček a kukuřici. Sklenici sepneme sponou a dáme do lednice.

Zeleninový barevný salát

římský salát – 5 listů
mrkev – střední vel.- 1ks
cuketa – malá 1ks
koktejlová rajčátka – 8 ks
tvrdý sýr leerdammer – 200g
čerstvé klíčky – 2-3 hrsti pikantní směsi  (viz post o klíčcích)

Salát nakrájíme na proužky, mrkev na julienne, cuketa na  julienne, rajčátka na polovinu, tvrdý sýr nastrouháme nahrubo.  Na dno nádoby dáme jogurtový dressing 2 a vrstvíme salát, mrkev, klíčky, cuketu, sýr, klíčky.  Sklenici sepneme sponou a dáme do lednice.


S tuňákem

1konzerva tuňáka v nálevu s citrónem
1konzervu kukuřice v nálevu
ledový salát – 3 listy
koktejlová rajčata – 10 ks
uvařené SOBA nudle – 80g
mrkev – 1ks
avokádo – ½ ks + šťáva z limety
černé olivy bez pecek – 5 ks
naťová cibule – 2 stonky posekané

Salát nakrájíme na proužky, mrkev na julienne. Rajčátka a olivy na polovinu. Avokádo podélně rozkrojíme, vyjmeme pecku, lžící vydlabeme vnitřek z jedné poloviny do misky a ihned zakápneme šťávou z limety (aby nám nezhnědlo). Soba nudle uvaříme podle návodu a propláchneme studenou vodou. Konzervu kukuřice scedíme.
Na dno sklenice dáme medovo-hořčicový dressing a vrstvíme ledový salát, rajčátka, soba nudle, tuňáka i s nálevem, olivy, mrkev, avokádo, naťovou cibuli a kukuřici. Sklenici sepneme sponou a dáme do lednice.

Takto experimentujte dle vlastních preferencí, každý má rád něco jiného. Tuňák je např. výborný i s červenou čočkou. Z červené čočky lze sehnat již i těstoviny.





Ještě dva saláty s červenou řepou.
Řepu musíme dopředu upéct tak, že bulvy omyjeme, každou zvlášť zabalíme do alobalu. Pečeme na 170-180 st. v horkém vzduchu asi hodinu (podle velikosti). Teprve po vychladnutí řepu oloupeme a nakrájíme na jemné plátky a ty pak na čtvrtiny.

Dressing:
3 lžíce medu
Šťáva z ½ limety
Balsamico crema – 2 lžíce
1 lžíce EVO


S rucolou a kozím sýrem

Červená řepa – střední 1ks
Kozí sýr 100g
Rucola – hrst
Slunečnicová semínka 70g – opražená nasucho na pánvi

Na dno sklenice dáme dressing. Vrstvíme řepu, rozdrobený sýr a rucolu, navrch nasypeme semínka. . Sklenici sepneme sponou a dáme do lednice.



S mátou a sýrem

červená řepa – střední 1ks
cibule – 1ks
citrón- ½ ks
olej – 1 lžíce
med – 2 lžíce
sýr Feta – 80 g
lískové ořechy – 50g
máta - hrst
sůl, pepř

Ořechy vyrovnáme na pečící papír na plech a upečeme na 180 st. asi 8 min. Poté je očistíme od slupky a nahrubo posekáme. U řepy zvolíme stejný postup jako v předchozím receptu.
Cibuli si namarinujeme – pokrájíme jí na proužky, promícháme s nasekanou mátou, přidáme citrón a olej, med, sůl a pepř. Necháme 10 minut.
Na dno sklenice dáme cibuli v marinádě a vrstvíme řepu, rozdrobenou fetu a navrch nasypeme opražené ořechy.








Žádné komentáře:

Okomentovat