pondělí 29. dubna 2019







Quiche lorraine

Tak už třetí den prší….a když prší a je zima (a nemáte jiný program), tak se můžete zahřívat u pečení. A protože by bylo fajn, aby vám zůstal čas i na dobrý šálek čaje a zajímavou knížku, zařadila jsem dva recepty do koláčové formy – tj. kulaté s vlnitým okrajem (je jedno zda bude skleněná, z varné keramiky, silikonu).

Jak už nadpis napovídá, první recept je na známý francouzský slaný koláč – v mém případě se slaninou a cibulí.
Výborný je i s pórkem a gorgonzolou (Roquefortem nebo nivou), listovým špenátem s uzeným lososem apod.).

Já ho dělám celkem často a podělím se s vámi o některé mé vychytávky.

Nejprve si připravíme těsto (já si ho dělám večer předem, je dobré, aby se alespoň 3 hod. chladilo v lednici).

Ingredicence:

Těsto:

250 g hladké mouky
Sůl
125 g másla
25 ml vody

Mouku se solí a nakrájeným máslem prohněteme a postupně dolíváme dle potřeby vodu. Vznikne lehce lepivé hladké těsto (se kterým se ale po pobytu v lednici dobře pracuje). Vytvoříme bochánek, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do lednice.


Náplň:

6 středních cibulí (já dávám kvůli barvy 3 žluté a 3 červené)
250 g slaniny (od její kvality závisí i výsledek, takže tady nešetřete)
Kelímek 18% kysané smetany (250 g)
Smetana ke šlehání  (250 g) – já používám svou oblíbenou 36%, ale myslím že 33 % je také fajn
2 vejce (+jedno co zůstane…..:))))) vysvětlím v průběhu popisu)
Velká hrst čerstvých bylinek (citrónový tymián, rozmarýn, even. orengano)


Postup:

Na dno koláčové formy si vložím tenký pruh pečícího papíru, který přečnívá přes okraj (je to proto, aby se mi pak upečený quiché lépe vydělal z formy.
Na pracovní desku si položím okraji přes sebe dva pruhy Fresh fólie, dva si spojím i pro horní přikrytí těsta.
Bochánek z lednice lehce zploštím, položím na fólii na desce a přikryji horním pruhem. Vyvalujeme tenkou (3-4 mm) placku, která musí být větší než průměr vaší koláčové formy (průměr + výška vroubkovaných okrajů + 1 cm přesah). Vždy po rozválení určité části horní fólii stáhneme a opět přiložíme na těsto, které chceme vyválet. Jakmile dosáhneme požadované velikosti, horní fólii odstraníme a těsto za pomocí spodní fólie přeneseme – samozřejmě před vložením do koláčové formy přetočíme, tak aby nám fólie zůstala na vrchu.





A teď za pomocí prstů (ale přes fólii) přitiskneme těsto do okrajů formy a na záhyby stěny.  Přečnívající těsto přes okraj nožem opatrně odřízněte a odložte – ještě ho použijeme.
Opatrně odstraníme fólii z těsta. Dno propícháme vidličkou. Nyní si připravíme kruh z pečícího papíru (opět větší průměr) a  vložíme do formy  - zasypejte luštěninami, nebo rýží (já již mám doma pro tento účel vyčleněnou směs).
Těsto se totiž takto musí předpéct a zatížení luštěninou zabrání, aby nám sklouzlo ze stěn dolů.





Pečeme asi 10–15 minut v troubě vyhřáté na 180 °C.

Rozdělíme si 1 vejce na bílek a žloutek.


Mezitím, co se nám koláč peče, si opět rozválíme těsto, jež nám zůstalo po odřezání přečnívajících části u okraje koláče. Vykrajujeme drobné tvary – lístečky, hvězdičky (záleží na vás), naskládáme na malý plech s pečícím papírem. Tvary potřeme žloutkem a posypeme kořením (nyní již čerstvým – v mém případě citrónový tymián). Pečeme do zlatavého povrchu (cca 10 min.).





Koláč vyjmeme z trouby, odstraníme papír s luštěninami. Dáme opět do trouby (asi 5 min.). Poté jen potřeme dno koláče bílkem, a opět dáme do trouby na 5 min. Bílek vytvoří na těstě jemný film a zabrání „rozmočení koláče“ po nalití náplně.






Pro náplň si nakrájíme slaninu na malé kostičky a dáme na pánev opražit. Oloupeme cibule a najemno nakrájíme. Přidáme na pánev ke slanině a restujeme.  Dochutíme solí a pepřem. Po opražení vmícháme do směsi zálivku, kterou jsme si připravili rozmícháním kysané smetany, vajec  (zde přimícháme i zůstatek bílku a žloutku) a šlehačku.
Najemno nasekané bylinky můžeme rovněž vmíchat do směsi, nebo rozložit až na povrchu.








Koláč s náplní opět vložíme do trouby a nyní pečeme 20 min. až vidíme, že se na povrchu náplně vytváří krusta. Potom na koláč naskládáme naše vykrájené tvary, lehce do směsi zatlačíme a ještě 5 minut pečeme.


Quiche se dá jíst teplý i studený.
Dobrou chuť.

Žádné komentáře:

Okomentovat