NO-KNEAD
BREAD
U nás známý jako chleba bez hnětení. Zkrátka
chleba z NY Times.
Myslím, že recept je k nalezení
na mnoha stránkách s kulinářskou tématikou. Původní recept se údajně v roce
2006 objevil na videu v NY Times
Na videu můžete vidět, jak jednoduchý je postup. Já jen
přikládám své fota a zkušenosti. Zkuste ho, když jsem ho zvládla já, zvládnete
ho také a voní úžasně.
Ingredience
(přizpůsobila jsem si velikosti svého litinového hrnce):
650 g mouky (typ 550)
550 ml vlažné vody
½ lžičky sušeného
droždí
Sůl, chlebové koření
a hodně (opravdu hodně) mouky na podsypávání
Nejlépe večer, než jdete spát, si
smíchejte ingredience a nechejte přikryté kynout. Zamíchejte a vůbec si
nedělejte starosti, že vám vznikla lepivá hmota. Jen utěrku dejte co nejvíce
směrem k těstu, aby vám neoschlo na povrchu.
Těsto nechejte kynout cca 18
hodin.
Potom si připravte čistou utěrku
a hodně jí posypejte moukou. A to opravdu hodně. Těsto na ní vyklopte. Nyní i
povrch posypte moukou a přeložte rohy jako obálku.
Takto v průběhu 15 min.
přeskládejte 3x. Musíte vidět i cítit jak těsto „probublává“. Při posledním
skládání můžete do těsta zapracovat nějaké koření podle vlastního výběru, já
zvolila přímo chlebové (které můžete zakoupit v prodejnách DM).
Při posledním překládání z těsta
vytvoříme bochník tak, že založíme konce dolů. Za pomocí utěrky přeneste do
misky a znova nechejte kynout 2 hodiny. Počítejte s tím, že musíte mít
mouku i na bocích misky – těsto opět vyroste.
Poslední půlhodinu našeho kynutí
si již nastavte troubu na 230 st. C. Já dala horký vzduch. Hned od začátku
nahřívání trouby zde dejte nahřívat litinový hrnec i s poklicí. Po půl hodině bochník za pomocí utěrky
překlopte do hrnce, přikryjte a dejte péct na 30 minut. Po 30 minutách odklopte
a pečte ještě 25 minut. Pokud máte
pečící kámen, můžete nechat nahřát ten, společně s hrncem. Potom byste
dali bochník na kámen a hrncem přikryli.
Bochník po upečení nechte
vychladnout aspoň 20 minut – i tak je to jako z pekárny…..
Žádné komentáře:
Okomentovat