pátek 10. května 2019











NO-KNEAD BREAD

U nás známý jako chleba bez hnětení. Zkrátka chleba z NY Times.

Myslím, že recept je k nalezení na mnoha stránkách s kulinářskou tématikou. Původní recept se údajně v roce 2006 objevil na videu v NY Times    


Na videu můžete vidět, jak jednoduchý je postup. Já jen přikládám své fota a zkušenosti. Zkuste ho, když jsem ho zvládla já, zvládnete ho také a voní úžasně.

Ingredience (přizpůsobila jsem si velikosti svého litinového hrnce):
650 g mouky (typ 550)
550 ml vlažné vody
½ lžičky sušeného droždí
Sůl, chlebové koření a hodně (opravdu hodně) mouky na podsypávání

Nejlépe večer, než jdete spát, si smíchejte ingredience a nechejte přikryté kynout. Zamíchejte a vůbec si nedělejte starosti, že vám vznikla lepivá hmota. Jen utěrku dejte co nejvíce směrem k těstu, aby vám neoschlo na povrchu.



Těsto nechejte kynout cca 18 hodin.





Potom si připravte čistou utěrku a hodně jí posypejte moukou. A to opravdu hodně. Těsto na ní vyklopte. Nyní i povrch posypte moukou a přeložte rohy jako obálku. 


Takto v průběhu 15 min. přeskládejte 3x. Musíte vidět i cítit jak těsto „probublává“. Při posledním skládání můžete do těsta zapracovat nějaké koření podle vlastního výběru, já zvolila přímo chlebové (které můžete zakoupit v prodejnách DM).


Při posledním překládání z těsta vytvoříme bochník tak, že založíme konce dolů. Za pomocí utěrky přeneste do misky a znova nechejte kynout 2 hodiny. Počítejte s tím, že musíte mít mouku i na bocích misky – těsto opět vyroste.








Poslední půlhodinu našeho kynutí si již nastavte troubu na 230 st. C. Já dala horký vzduch. Hned od začátku nahřívání trouby zde dejte nahřívat litinový hrnec i s poklicí.  Po půl hodině bochník za pomocí utěrky překlopte do hrnce, přikryjte a dejte péct na 30 minut. Po 30 minutách odklopte a pečte ještě 25 minut.  Pokud máte pečící kámen, můžete nechat nahřát ten, společně s hrncem. Potom byste dali bochník na kámen a hrncem přikryli.

Bochník po upečení nechte vychladnout aspoň 20 minut – i tak je to jako z pekárny…..









Žádné komentáře:

Okomentovat