neděle 23. června 2019








Sfogliatella frolla
Když jsme pobývali v Neapoli, tak nás každé ráno provázela ze všech kaváren právě vůně upečených Sfogliatelle.  
Přiznám se, že mi hrozně chutnala právě náplň a upřímně, nebyla jsem tak úplně schopná definovat, co všechno obsahuje. Věděla jsem ricottu a pak příchuť pomeranče.
Takže pokud vlastníte strojek na těstoviny, nebo dobře zvládáte výrobu nudlí (hlavně vyvalování) vzhůru do této pochoutky. Je náramná.

Ingredience:

Těsto:

Pro výrobu Sfogliatelle by jsme správně měli použít Caputo Farina Manitoba – italskou mouku s vysokým obsahem bílkovin, ale i lepku. Nicméně jsem jí nahradila hladkou moukou.

500 g hladká mouka
3 vejce
150 g medu
150 g sádla
Letní voda dle potřeby

Den předem smícháme všechny ingredience a vytvoříme těsto. Vodu doléváme dle potřeby.
Zformujeme kouli, zabalíme do fólie a dáme do chladničky.
Připravíme si strojek na těstoviny.


Těsto rozkrojíme a nachystáme pro válení.



Další den těsto vyjmeme a přes strojek vyválíme na tenké pruhy. Pruhy dáme vedle sebe a balíme do válečku – průběžně při balení potíráme sádlem. 





Vzniklé válečky (nebo jeden válec) opět zabalíme do fólie a uložíme do chladničky..







Mezitím si vytvoříme náplň.

Náplň:

500 ml mléka
150 g dětské krupičky
250 g ricotty
1 vejce
150 g cukru
200 g pomerančové kandované kúry
Pomerančová tresť nebo likér

Uvaříme krupicovou kaši a necháme vychladnout.  Vmícháme cukr, ricottu, vejce a kúru s likérem.
Vyjmeme těsto z chladničky. Rozdělíme na 20 stejných dílků (podle toho zda jsme formovali jeden velký váleček, nebo menší – pak budou dílky patřičně širší).

Z jednotlivých dílků vytvoříme postupným vytlačováním trychtýřek.
Viz video




Naplníme náplní, kraj uzavřeme. Klademe na plech vyložený pečícím papírem. Potřeme rozšlehaným vejce a pečeme termooběhem nejprve 10 min na 220 st. a potom dalších 15 min. na 180 st. C.




Vyjmeme a necháme vychladit.
Počítejte s tím, že Sfogliatelle jsou nejprve tvrdé – ale za pár hodin se rozleží a dokonce dlouho vydrží.


Dobrou chuť !


Žádné komentáře:

Okomentovat