pondělí 22. července 2019




Marcipánový koláč se švestkami

Kromě levandule teď máme období dozrávání švestek. Pokud je máte rádi i v koláčích, zkuste tento – je absolutně boží!!! Chuť marcipánu se švestkami je dokonalá a navrchu ještě plátky mandlí…..škoda, že Vám nemohu zprostředkovat tu vůni………….


 Ingredience:
200 g marcipánové hmoty nahrubo nastrouhané
250 g másla
220 g  cukru moučka
1 vanilkový cukr
4 celá vejce
250 g polohr. mouky
75 g bramborového škrobu
3 lžičky prášku do pečiva
Špetka soli
Mandlový likér nebo tresť – pár kapek
50 g plátků mandlí
¾ kg švestek vypeckovaných, půlených

Máslo a vejce vyjmeme z lednice a necháme odležet na pokojovou teplotu.
Připravíme si sypkou směs, tj. mouku a škrob přesejeme, přidáme prášek do pečiva a sůl.
Do mixéru vložíme kousky másla a společně s cukrem promícháme hladký krém. Postupně jedno po druhém zamícháváme vejce. Přidáme nastrouhaný marcipán, likér a sypkou směs. Nyní již jen zlehka promícháme. Navrstvíme do dortové formy (nebo vyšší koláčové), kterou jsme vyložili pečícím papírem. Těsto uhladíme a navrch vyskládáme hustě přepůlené švestky. Vložíme do vyhřáté trouby 175°C/ horký vzduch asi 45 - 50 minut. V polovině pečení posypeme plátky mandlí. V případě, že nám trouba hodně peče a těsto ještě není dopečené, přikryjte alobalem a dopečte.
Nechejte vychladit – koláč je každým dnem lepší…..
Dobrou chuť!


neděle 21. července 2019




 Levandulové sušenky
Miluji levanduli a proto jí máme na zahradě opravdu hodně. Pokud bude i v dalších letech přetrvávat letošní sucho, stane se levandule asi nedílnou součástí všech zahrad. Dlouhou dobu kvete a přežije bez zalévání.
Zkoušela jsem mnoho receptů z těchto krásných květů, od dortů až po sušenky. Receptů na sušenky najdeme na internetu celou škálu, nicméně mě se nejvíce osvědčily tyto, s příchutí citrónu. Sklidila jsem s nimi  úspěch i na Restaurant Day v Ostravě.

Ingredience:

Nejprve si připravíme do misky levandulové květy. Odrhneme květy ze stvolů, tak abychom dostali 3 vrchovaté lžičky čerstvých květů (sušených vystačí 2). Ke květům nastrouháme kůru z jedné limety nebo citrónů v bio kvalitě. Já to měla jednoduché, postačí mi vyrazit na zahradu. Poté ještě z limety vymačkáme šťávu, kterou přidáme do těsta.



210 g másla
120 g cukru moučka
250 g hl mouky
3 lžíce škrobu
1 žloutek
Špetka soli
1 lžička šťávy z limety

Všechny suroviny (v pokojové teplotě) pořádně ručně, nebo strojově smícháme, přidáme květy s kůrou. Těsto zabalíme do potravinové fólie a uložíme na několik hodin do chladničky.
Z těsta vždy oddělíme kus, který vyválíme a vykrajujeme kolečka, která ukládáme na plech vyložený pečícím papírem.
Troubu si nechejte na začátku hned rozehřát na 170 st.C/horký vzduch. Pečte asi 12-15 minut, do zrůžovění okrajů.
Těsto můžete vyválet za pomocí embosovaných válečků, nebo stejně jako já použít háčkovanou dečku (třeba po babičce), kterou uložíme na těsto před úplným rozválením, takže se vzor do těsta obtiskne. I když se sušenky mají tendenci lehce roztápět, vzor vydrží (je důležité po odebrání kusu těsta, vždy zbylé uložit do chladnice do dalšího použití; rovněž je důležité, aby byla trouba opravdu dobře vyhřátá).





Dobrou chuť!

                                   
levandulový dort


pátek 12. července 2019











Pohár z tapioky

Znáte tapioku? Tapioka je škrob, který získáme mletím kořene exotických keřů manioku. Myslím, že v našich podmínkách je to ještě stále nedoceněná pochutina.
Je velice dobře stravitelná, hypoalergenní. Obsahuje velké množství komplexních polysacharidů s nízkým obsahem cholesterolu, a je bezlepková. Tudíž všechny výrobky z ní mohou do svého jídelníčku zařadit lidé alergičtí na lepek. Tapioka obsahuje vápník, fosfor, draslík a hořčík, dále železo, kyselinu listovou, vitamín B a omega-3 a omega-6 mastné kyseliny.

Tapioku můžeme používat k zahušťování omáček, šťáv, rosolů a želé.
Nejčastěji v předpisech nalezneme použití tapioky ve formě tzv. tapiokových perel, které se prodávají ve velikosti  od 1 mm do 8 mm. Můžeme je zakoupit v čisté formě, nebo dobarvené. Lze zakoupit rovněž tapiokovou mouku, kterou můžeme použít pro výrobu různých placek.
Možná jste se s tapiokovými perlami setkali, pokud jste někde pili tzv. bubble tea. Ty malinké kuličky v nápoji, to je tapioka.




Nejznámější recepty z tapioky jsou pudinky. Kdy se tapioka použije ve spojení s kokosovým mlékem (a tím se nám stává produkt vhodný i pro alergiky na laktózu).

Pokud ale můžete konzumovat i kravské mléko a vejce – zkuste následující recept na pohár z tapioky. Po mých zkušenostech se mi zdá přece jen chuťově ještě o pár příček nad klasickým pudinkem.

Suroviny (6 porcí):
1,5 hrnku tapiokových perel
1 plechovku kokosového mléka (400g)
3 hrnky 3,5% mléka
½ lžičky soli
Hrnek třtinového cukru, nebo adekvátní množství medu, nebo agáve nebo javorového sirupu (lze použít i doslazení xylitolem)
Vanilkový lusk
6 vajec
3 lžíce strouhaného kokosu
Čerstvé ovoce (konzervované mango)
Chips tmavé čokolády (nebo kostičku 85 – 90% čokolády)

Postup:
Tapioku si namočíme na několik hodin do mléka a kokosového mléka.  Po  nabobtnání přidáme sůl, rozpůlený vanilkový lusk a přivedeme k varu. Vaříme 5-7 minut a za stálého míchání postupně přidáváme 1/2 sladidla. Jakmile začne směs houstnout, odstavíme.
Souběžně si v misce vyšleháme žloutky s druhou polovinou cukru a samostatně sníh z bílků. Ke žloutkové směsi přidáme postupně 2-3 lžíce horké tapioky a vždy promícháme. Teprve potom přimícháme celý obsah žloutkové směsi do tapioky. Vmícháme kokos. Vyjmeme vanilkový lusk. Teprve na konec opatrně vmícháme ušlehaný sníh.

Směs navrstvíme do poloviny pohárů.

Čerstvé ovoce omyjeme, vsypeme do hrnce, podlijeme 2 lžícemi vody a dáme vařit. Po chvíli dosladíme dle chuti. Necháme vydusit šťávu a zredukovat ovoce (cca 10 minut).

Na tapioku v poháru vždy dáme několik lžíc ovoce a doprostřed dáme čokoládový chips. Necháme vychladit v lednici.

Tapioka výborně chutná s rozmixovaným konzervovaným mangem.
Pokud vynecháme kokos a do závěrečné, ještě horké  směsi vmícháme několik kostiček čokolády, dostaneme čokoládovou příchuť, tu můžeme doplnit třeba banánem.

Nebo si můžeme v části třtinového cukru nechat zkaramelizovat oloupaná a pokrájená jablka a ty pak ještě doplníme nasucho opraženými ořechy.

Rovněž lze do horké směsi vmíchat sypkou matchu nebo bílou čokoládu. Dobře si rozumí i s papájou, ananasem, granátovým jablkem pistáciemi apod.

Je jen na vás, co máte rádi.
Dobrou chuť!