pondělí 22. července 2019




Marcipánový koláč se švestkami

Kromě levandule teď máme období dozrávání švestek. Pokud je máte rádi i v koláčích, zkuste tento – je absolutně boží!!! Chuť marcipánu se švestkami je dokonalá a navrchu ještě plátky mandlí…..škoda, že Vám nemohu zprostředkovat tu vůni………….


 Ingredience:
200 g marcipánové hmoty nahrubo nastrouhané
250 g másla
220 g  cukru moučka
1 vanilkový cukr
4 celá vejce
250 g polohr. mouky
75 g bramborového škrobu
3 lžičky prášku do pečiva
Špetka soli
Mandlový likér nebo tresť – pár kapek
50 g plátků mandlí
¾ kg švestek vypeckovaných, půlených

Máslo a vejce vyjmeme z lednice a necháme odležet na pokojovou teplotu.
Připravíme si sypkou směs, tj. mouku a škrob přesejeme, přidáme prášek do pečiva a sůl.
Do mixéru vložíme kousky másla a společně s cukrem promícháme hladký krém. Postupně jedno po druhém zamícháváme vejce. Přidáme nastrouhaný marcipán, likér a sypkou směs. Nyní již jen zlehka promícháme. Navrstvíme do dortové formy (nebo vyšší koláčové), kterou jsme vyložili pečícím papírem. Těsto uhladíme a navrch vyskládáme hustě přepůlené švestky. Vložíme do vyhřáté trouby 175°C/ horký vzduch asi 45 - 50 minut. V polovině pečení posypeme plátky mandlí. V případě, že nám trouba hodně peče a těsto ještě není dopečené, přikryjte alobalem a dopečte.
Nechejte vychladit – koláč je každým dnem lepší…..
Dobrou chuť!


Žádné komentáře:

Okomentovat