úterý 13. srpna 2019









COBBLER


Velice rychlý dezert s ovocem (název odvozený od to cobble – slepit, spíchnout, dát dohromady) původem z Ameriky. Také bych řekla, že je příbuzný s anglickým CRUMBLE.
Složením těst mi cobbler přijde jemnější (crumble více připomíná drobenku). Doporučuje se podávat teplé (proto cramble dělávám často v zimním období a se skořicí), nicméně asi pro tuto „jemnost“ mi cobbler chutnal více již vychlazený a doplněný šlehačkou.

Ingredience:
100 g polohrubé mouky + 50 g ovesných vloček
150 g špaldové mouky
2 lžičky prášku do pečiva
200 g vychlazeného pokrájeného másla
100 g cukru (lépe třtinový) a cukr do ovoce (cca 100 g)
160 g podmáslí (může být i řecký jogurt)
4 lžičky extraktru z vanilky (nebo velký vanilkový lusk – vyškrábat)
Ovoce:
Můžete použít různé kombinace, ale pamatujte, že je dobře když se chuťově doplňuje.
15 ks švestek vypeckovat a nakrájet na čtvrtky
150 g ostružin (může být i černý rybíz)
100 g borůvek
50 g mandlí (plátky nebo hranolky) na posyp

Do pekáčku z varného skla si dám očištěné ovoce, zasypeme cukrem a dáme na 10 minut do rozehřáté trouby 180 st.C/horký vzduch.
Mezitím si uděláme těsto:
Do hnětacího mixéru vložíme nakrájené máslo, sypké směsi mouk a prášku do pečiva, cukr a vanilku. Pomalu mixujeme a jakmile se tvoři hrudky začneme malým pramínkem vlévat podmáslí. Mixujeme pouze do spojení.
Vyjmeme sklo s ovocem. Lžící na povrch vedle sebe klademe těsto. Dáme péct na 40 minut (povrch těsta zezlátne). Vyjmeme a povrch posypeme mandlemi a ještě 5-7 min. zapékáme.

Vyjmeme. Můžeme podávat i horké, já doporučuji nechat vychladit a doplnit lžící šlehačky.

Dobrou chuť!

Žádné komentáře:

Okomentovat