POKE
Poslední
dobou se roztrhl pytel s jídlem
v miskách. Ať už si vezmeme vientamské Bumbo nambo, korejský Pibimbap nebo
právě zmiňovaný POKE. Předností všech zmiňovaných je rozhodně pocit hodně
zdravého jídla a ještě navíc chutného. Takže jediné co musíte je si nakoupit
spoustu ingrediencí, které máte rádi a pustit se do přípravy.
Mimochodem
POKE je původem z Havaje a stejně jako japonské sushi a jihoamerické
ceviche používá syrovou rybu. Vlastně nám připomíná tak trochu „rozložené
sushi“.
Ingredience
(tak na 4 misky):
600 g lososa nebo tuňáka
tzv. v sushi kvalitě (no prostě
nejkrásnější vysoký filet z ryby)
1 avokádo,
1 mango
1 granátové jablko (vše zralé)
2 střední mrkve
1 menší salátová okurka
1 svazek ředkviček
Nakládaná růžový zázvor (na sushi)
balíček černého sezamu
mungo klíčky (nebo nějaké co máte rádi)
čerstvý koriandr
sushi rýže (je lepší, ale když nemáte použijte
jasmínovou)
Na marinování ryby:
1 lžíce třtinového cukru
2 lžíce oleje
z praženého sezamu
4 lžíce sójové omáčky
1 lžíce Tamari omáčky (pokud nemáte, vynechejte)
Nastrouhaná kůra z 1
limety a šťáva ze dvou limet
Postup:
Nejprve si naložíme rybu.
Filet si nakrájíme na menší kostky a vložíme do marinády. Pokud chcete aby vám
ryba zůstala světlejší lze marinádu udělat také z rýžového octa, cukru,
limety a Tamari omáčky.
Rybu necháme klidně 2-3
hodiny marinovat a mezitím si připravíme další suroviny do misek.
Avokádo si nakrájíme na
tenké plátky. Mango aspoň na kostičky (když
je hodně zralé, tak kromě kostiček vyškrábejte i zbytek dužiny). Z granátového
jablka samozřejmě všechna semínka. Mrkve a salátovou okurku nakrájejte na
julienne proužky. Ředkvičky na plátky. Sezam si můžeme na suché pánvi opražit.
Koriander nasekat najemno.
Rýži si připravíme dle
návodu a rozdělíme do misek. Jednotlivé suroviny poté podél okraje skládáme
okolo rýže. Doprostřed nahoru navrstvíme rybu (vždy i s částí zbylé marinády) a posypeme sezamovými semínky a
koriandrem. (K misce lze podávat i malou mističku s majonézou – pro
nadšence, kteří si jí pak také vmíchají dovnitř).
Každý pak jí dle svého
gusta. Lze rozmíchat nebo si vždy z jednotlivých hromádek přibírat. Můžete
zkusit hůlkami.
Do
misky lze také dát posekanou naťovou cibulku, nakládanou řasu (mimochodem je
výborná), klidně nakládané Litchi apod.
Dobrou
chuť.
Žádné komentáře:
Okomentovat