středa 14. srpna 2019







POKE

Poslední dobou se  roztrhl pytel s jídlem v miskách. Ať už si vezmeme vientamské Bumbo nambo, korejský Pibimbap nebo právě zmiňovaný POKE. Předností všech zmiňovaných je rozhodně pocit hodně zdravého jídla a ještě navíc chutného. Takže jediné co musíte je si nakoupit spoustu ingrediencí, které máte rádi a pustit se do přípravy.
Mimochodem POKE je původem z Havaje a stejně jako japonské sushi a jihoamerické ceviche používá syrovou rybu. Vlastně nám připomíná tak trochu „rozložené sushi“.

Ingredience (tak na 4 misky):

600 g lososa nebo tuňáka tzv. v sushi kvalitě (no prostě nejkrásnější vysoký filet z ryby)
1 avokádo,
1 mango
1 granátové jablko (vše zralé)
2 střední mrkve
1 menší salátová okurka
1 svazek ředkviček
Nakládaná růžový zázvor (na sushi)
balíček černého sezamu
mungo klíčky (nebo nějaké co máte rádi)
čerstvý koriandr
sushi rýže (je lepší, ale když nemáte použijte jasmínovou)

Na marinování ryby:

1 lžíce třtinového cukru
2 lžíce oleje z praženého sezamu
4 lžíce sójové omáčky
1 lžíce Tamari omáčky (pokud nemáte, vynechejte)
Nastrouhaná kůra z 1 limety a šťáva ze dvou limet

Postup:

Nejprve si naložíme rybu. Filet si nakrájíme na menší kostky a vložíme do marinády. Pokud chcete aby vám ryba zůstala světlejší lze marinádu udělat také z rýžového octa, cukru, limety a Tamari omáčky.

Rybu necháme klidně 2-3 hodiny marinovat a mezitím si připravíme další suroviny do misek.
Avokádo si nakrájíme na tenké plátky. Mango aspoň na kostičky (když je hodně zralé, tak kromě kostiček vyškrábejte i zbytek dužiny). Z granátového jablka samozřejmě všechna semínka. Mrkve a salátovou okurku nakrájejte na julienne proužky. Ředkvičky na plátky. Sezam si můžeme na suché pánvi opražit. Koriander nasekat najemno.
Rýži si připravíme dle návodu a rozdělíme do misek. Jednotlivé suroviny poté podél okraje skládáme okolo rýže. Doprostřed nahoru navrstvíme rybu (vždy i s částí zbylé marinády) a posypeme sezamovými semínky a koriandrem. (K misce lze podávat i malou mističku s majonézou – pro nadšence, kteří si jí pak také vmíchají dovnitř).
Každý pak jí dle svého gusta. Lze rozmíchat nebo si vždy z jednotlivých hromádek přibírat. Můžete zkusit hůlkami.

Do misky lze také dát posekanou naťovou cibulku, nakládanou řasu (mimochodem je výborná), klidně nakládané Litchi apod.

Dobrou chuť.






   
     

Žádné komentáře:

Okomentovat