pondělí 19. srpna 2019







Nebo také vejce na obláčku, obláčkové vejce atp. Tip jak dát rozměr nedělní snídani. A nepotřebujete k tomu nic jiného, než hrst dobré voňavé slaniny (event. šunky – nicméně slanina je lepší), kvalitní sýr (např. Parmazán, nebo tipu Radamer atp.), hrst bylinek a samozřejmě vejce (ta domácí jsou lepší).

Množství těchto surovin vám určuje jednak jak moc bude vejce „obláčkové“ a na druhé straně, jak bude dobré. Bílý obláček (z bílků může vypadat pěkněji, ale zase je nutné vejce nějak doplnit – protože jeho chuť je v podstatě planá). Na druhou stranu sníh doplněný o výše uvedené ingredience získá výraznou, dobrou chuť a jako doplněk nám již postačí čerstvá zelenina.

Postup:

Připravíme si na plech pečící papír. Vezmeme vejce (navrhuji 4 – 5 ks, množství přiměřené vynaložené energii šlehání bílků……) a postupně oddělíme bílky a žloutky zvlášť a to tak, že jednotlivé žloutky každé samostatně dáme do hrnečků nebo misek (takže máme třeba 5 misek) a bílky společně do mísy. Přidáme sůl a dáme šlehat tuhý sníh.

Mezitím si nadrobno nakrájíme slaninu, bylinky (já dala oregano a pažitku) a najemno nastrouháme sýr.

Předehřejeme si troubu na 200 °C.

Do sněhu opatrně vmícháme všechny předem promíchané suroviny. Na plechu si ze směsi připravíme pět hromádek (já dělala spíše tvar s kopečkem), poté lžící v hromádce vyhloubíme důlek.
 
 
 
Vložíme plech do vyhřáté trouby a necháme 3 min péct tak, že se nám bílková směs „zatáhne“. Poté plech vyjmeme a pomalu vždy z hrníčku, nebo misky necháme žloutek vklouznout do připravených bílkových hnízd. Žloutky můžeme opepřit, nebo posypat mletou paprikou. Znovu vložíme do trouby a 3 min. opět pečeme. Poté vyjmeme a hned podáváme.

Povrch můžeme opět posypat čerstvými bylinkami.

Dobrou chuť.

 

 

 

 

 

Žádné komentáře:

Okomentovat