Nebo také vejce na obláčku, obláčkové vejce atp. Tip jak dát rozměr
nedělní snídani. A nepotřebujete k tomu nic jiného, než hrst dobré voňavé
slaniny (event. šunky – nicméně slanina je lepší), kvalitní sýr (např.
Parmazán, nebo tipu Radamer atp.), hrst bylinek a samozřejmě vejce (ta domácí
jsou lepší).
Množství těchto surovin vám určuje jednak jak moc bude vejce
„obláčkové“ a na druhé straně, jak bude dobré. Bílý obláček (z bílků může
vypadat pěkněji, ale zase je nutné vejce nějak doplnit – protože jeho chuť je
v podstatě planá). Na druhou stranu sníh doplněný o výše uvedené
ingredience získá výraznou, dobrou chuť a jako doplněk nám již postačí čerstvá
zelenina.
Postup:
Připravíme
si na plech pečící papír. Vezmeme vejce (navrhuji
4 – 5 ks, množství přiměřené vynaložené energii šlehání bílků……) a postupně
oddělíme bílky a žloutky zvlášť a to tak, že jednotlivé žloutky každé
samostatně dáme do hrnečků nebo misek (takže
máme třeba 5 misek) a bílky společně do mísy. Přidáme sůl a dáme šlehat
tuhý sníh.
Mezitím
si nadrobno nakrájíme slaninu, bylinky (já
dala oregano a pažitku) a najemno nastrouháme sýr.
Předehřejeme
si troubu na 200 °C.
Do
sněhu opatrně vmícháme všechny předem promíchané suroviny. Na plechu si ze
směsi připravíme pět hromádek (já dělala
spíše tvar s kopečkem), poté lžící v hromádce vyhloubíme důlek.
Vložíme plech do vyhřáté trouby a necháme 3 min péct tak, že se nám bílková
směs „zatáhne“. Poté plech vyjmeme a pomalu vždy z hrníčku, nebo misky
necháme žloutek vklouznout do připravených bílkových hnízd. Žloutky můžeme
opepřit, nebo posypat mletou paprikou. Znovu vložíme do trouby a 3 min. opět
pečeme. Poté vyjmeme a hned podáváme.
Povrch můžeme opět
posypat čerstvými bylinkami.
Dobrou chuť.
Žádné komentáře:
Okomentovat