čtvrtek 31. října 2019








Znáte strouhaný koláč s tvarohem? V Čechách zdomácnělá klasika. Já vám dnes přináším recept na obdobný koláč,  který je ještě o level výš. Vylepšený broskvemi a makovo-kokosovým sněhem.

Ingredience:
Těsto:
250 g másla
5 lžíc moučkového cukru
5 žloutků
3 hrníčky polohrubé mouky, rozmícháme s 2 lžícemi kakaa a 1 lžičkou prášku do pečiva

Do mixéru vložíme pokrájené máslo a cukr a mixujeme. Po získání jednolité hmoty postupně přidáváme žloutky, stále mixujeme. Nakonec již ručně vmícháme sypkou směs. Těsto zabalíme do fresh fólie a dáme do mrazničky tak, abychom ho byli schopni strouhat. Mezitím si připravujeme další.

Klasický hluboký plech jemně vytřete tukem a vyložte pečícím papírem.  Nechejte odkapat tři18 velké plechovky broskví (viz v ingrediencích níže).

Tvarohová náplň:
2 kostky tvarohu (500g)
1 kelímek riccoty (250g)
150 g cukru moučka
1 velké vejce
1 vanilkový cukr
1 pudinkový prášek s pravou vanilkou

Všechny ingredience rozmixujeme do spojení.

Makovo-kokosová náplň
5 bílků
Špetka soli
1 hrníček moučkového cukru
180 g máku
100 g strouhaného kokosu

Do mixéru vložíme bílky, dáme špetku soli a vyšleháme tuhý sníh. Za stálého mixování přisypáváme moučkový cukr. Že je sníh správně vyšlehaný poznáme, když se nám začnou tvořit „cestičky“ a na metličce se zachycuje již velká vrstva. Stěrkou postupně vmícháme promíchaný mák s kokosem.

Předehřejeme si troubu na 180 st./horký vzduch.
Těsto z mrazničky si rozdělíme na dvě části. První polovinu těsta nastrouháme na hrubém struhadle na dno plechu. Prsty ještě rovnoměrně upravíme a dáme předpéct na 12 minut do trouby.
Mezitím si odkapané broskve nakrájíme na dílky.
Na předpečený korpus (může být horký) vyskládáme hustě dílky broskví. Zalijeme je tvarohovou směsí. Uhladíme.
Poté rovnoměrně rozvrstvíme makovo-kokosovou pěnu. Navrch pak opět rovnoměrně nastrouháme zbylé těsto.
Pečeme při 170 st/horký vzduch asi 60 minut. (lehce zrůžoví okraje koláče).

Dobrou chuť!









úterý 22. října 2019





Domácí bulky pro Low Carb dietu.


Jelikož jsem byla oslovena, zda bych zkusila nějaké pečivo pro tento druh stravování a já ráda experimentuji a každou novinku beru jako „challenge“, podělím se s Vámi o recept na LCHF bulky.


Ingredience (na 4-5 bulek):

3 velká vejce
200 g smetanového sýra (gervais original, cottage)
10 g sádla nebo přepuštěného másla
1 lžička soli
40 g psyllia (jitrocel vejčitý používaný v Indii, vláknina – k zakoupení v lékárně)
1 lžička kypřícího prášku bez lepku
Semínka lněná, slunečnicová, černuchy

Všechny suroviny rozmixujeme. Necháme 10 minut odpočinout, Poté mokrými rukama vytvarujeme bulky a ukládáme na pečící papír. Pečeme 30-40 minut na 175 st. C horký vzduch. Jakmile bulky vyrostou a získají hezkou zlatou barvu, po tomto čase troubu vypneme a bulky necháme zchladnout v zavřené troubě (jinak slehnou).

Doporučuje se podávat s máslem.

Dobrou chuť!










PODZIMNÍ  MOUČNÍK

Dnes Vám přináším recept na „podzimní moučník“. Proč podzimní? Protože má nádhernou barvu připomínající podzimní listí……Jinak je to i dobrý tip na barevný NECHEMICKÝ korpus do vašeho dortu.
Do těsta si připravíme buď dýni Hokaido nebo mrkev. Pokud máte dostatečně výkonný mixér (který rozmixuje najemno syrovou mrkev nebo dýni), nemusíte předpékat. Pokud nemáte, tak očištěnou mrkev nebo dýni doporučuji na plechu vyloženým pečícím papírem předpéci v troubě. Pečeme na 180 st. až do doby, kdy lze do mrkví nebo dýní píchnout vidličkou.
Pokud budete připravovat ze syrové zeleniny, stačí očistit a nakrájet na menší kousky. Další postup je již shodný pro oba způsoby.
Ingredience:
250 ml oleje
4 vejce
400 g mrkve nebo dýně
230 g třtinového cukru
300 g polohrubé mouky a 2 lžičky prášku do pečiva (prosát a promíchat)

Do mixéru dáme mixovat mrkev nebo dýni, přiléváme postupně olej. Po získání hladké masy teprve přidáme cukr a vejce a opět promixujeme. Nakonec vmícháme sypkou směs.
Těsto vlijeme do pečícím papírem vyložené formy (průměr cca 24 cm) a dáme péct. Pečeme na 170 st. C s funkcí horní/spodní ohřev asi 40 min.
Já jsem si těsto rozdělila rovnou do dvou menších forem.


Korpus můžete ponechat a jen přelít polevou, nebo jako já promazat ostružinovým (či jiným) džemem.

Poleva:
100 ml mléka
15 g medu
8 g másla
100 g polámané víceprocentní čokolády

Všechny suroviny vložíme naráz do rendlíku a pozvolným varem za stálého míchaní svaříme hladkou polevu. Odstavíme. Necháme zchladnout, pak na chvíli dáme do lednice, aby ještě více vychladla. Po celou dobu musíme průběžně promíchávat.

Polevou přelijeme korpus a dáme ztuhnout.