Tajine s fíky
Ingredience:
Kuřecí stehenní řízky – 1 kg
3 mrkve
3 střední rajčata
1 velkou červenou kapii
3 střední brambory
2 cibule
5 stroužků česneku
1 citrón - kúra
Pár snítek oregana (eventuálně sušené¨)
3 čerstvé fíky
5 lžící olivového oleje
Šťáva z 1 citrónu
3 lžíce medu
2 cm čerstvého zázvoru nastrouhaného
Sůl
Chilli papričky dle chuti
Směs koření:
Ras el Hanout (marocké koření) 5
lžící (nemáte-li k dispozici vytvořte si zhruba směs ml.koriandr, kurkuma,
římský kmín, karamom ml., muškátový oříšek ml., skořice ml., hřebíček ml., anýz
ml., pepř černý ml., nové koření ml.
Postup:
Kuřecí stehenní řízky pečlivě
odblaníme a očistíme, rozdělíme na event. porce (mohou ale zůstat vcelku) a
promícháme s 1 lžící olivového oleje, čersvým strouhaným zázvorem, šťávy z
½ citrónu a ½ sypké směsi koření. Necháme uležet.
Do tajine (nebo velkého
litinového kastrolu) dáme 1 lžící olivového oleje, vrstvíme oloupané a na
plátky nakrájené brambory společně s oloupanými hranolky mrkve, čtvrtkami
cibule, kusy kapie. Vytváříme pyramidu. Mezi kousky zeleniny vždy lžičkou
rovnoměrně nasypejte zbylou směs koření a snítky oregána. Na okraje pyramidy dejte čtvrtky rajčat. Vrch
poklaďte okořeněnými kusy masa. Mezery vyložte čerstvými rozkrojenými fíky.
Vrch kopule posypejte sekaným česnekem a přelijte marinádou z medu, ½
šťávy z citrónu a nastrouhanou kůrou z celého citrónu.
Tajine přiklopíme a dáme do
trouby (horký vzduch/150 °C) na 2 hodiny.
Poté troubu vypneme a tajine necháme dojít v troubě. Nejlépe se
podává rovnou z tajine uprostřed stolu, doplněný marockými plackami.
Dobrou chuť!
Žádné komentáře:
Okomentovat