středa 29. ledna 2020



 




  Pad Thai

    Další z jednoduchých jídel. Stačí nachystat ingredience a pak už to frčí….
    Tentokrát inspirace z Thajska.

Ingredience
400 g Makaron Pad Thai  (lze event. nahradit i plochými  tenčími rýžovými nudlemi
235 g omáčky Pad Thai (která je předpřipravená – pokud nemáte smíchejte 4 lžíce rybí omáčky, 
3 lžíce tamarindové pasty, 4 lžíce třtinového cukru, pokud máte, doplňte ještě lžíci ústřicové omáčky, 100 ml vroucí vody - smíchejte)
300 g kuřecích řízků nakrájených na tenké nudličky
5–7 stroužků česneku
6 lžíc arašídového oleje
2 cibule (lepší je šalotka)
100 g krevetek
1 malá feferonka
3 lžíce nasekané proslazené a osolené ředkve daikon
2–3 lžičky mletých sušených chilli papriček, podle chuti
5 vajec
200 g čerstvých výhonků mungo
1 hrnek česnekové pažitky, nakrájené na delší kousky (nemusí být)
Hrst nasekaných nesolených pražených arašídů
1 limetka, na tenké měsíčky
Čerstvý koriandr
4 jarní cibulky

      Příprava jídla

Sušené rýžové nudle namočíme do studené vody asi na tři čtvrtě hodiny, aby nudle zplihly, ale zůstaly pevné. Mezitím smícháme omáčku (viz výše).
Na velké pánvi wok nejprve osmažte kuřecí maso, zakápněte rybí omáčkou a odložte stranou. Do vznikého výpeku dolejte arašídový olej (2 lžíce nechte) a nechte prohřát. Nyní na oleji nejprve osmažte dozlatova tofu, najemno nasekaný česnek a nahrubo nasekanou šalotku.  Osmažte. Poté přidejte krevetky a nasekanou feferonku. Opět promíchejte a restujte. Přidejte ředkev (bez šťávy) a opět smažte. 

Přidejte scezené nudle a postupně promíchávejte s obsahem na pánvi. Opékejte, až uvidíte že občas je nudle osmažená. Stále promíchávejte. Shrňte celý dosavadní obsah pánve k jedné strané, přilejte 2 lžíce zbylého oleje a přilijte rozšlehaná vejce. Nechte lehce srazit. Vařečkou posekejte na kousky a hned vmíchávejte do nudlí. Přidejte osmažené maso a opět promíchejte.
    
Nyní přilijte tamarindovou omáčku, pečlivě promíchejte. Každá nudle by měla být obalená. Lze dochutit ještě ústřicovou omáčkou nebo cukrem. Až na samotný závěr dáme klíčky mungo. Na talíři každou porci posypeme opraženými arašídy, koriandrem, jarní cibulkou a doplníme měsíčkem limety.

Žádné komentáře:

Okomentovat