středa 29. ledna 2020


     



 
Prebranac

O tomto pokrmu mojí kolegové po návratu ze Slovinska pěli takovou chválu, že mi nedalo a recept jsem si vyhledala. Původ má prebranac v Bosně, Makedonii  nebo Srbsku, nicméně se postupně dostává i do jiných národních kuchyní. Proto asi také existuje jeho nespočet verzí – takže zde jedna z nich.

Ingredience
500 g menší bílé fazole
2 bobkové listy, 5 kuliček nového koření a stejně celého pepře
Fazoli si přebereme a namočíme na nejméně 12 hod. do studené vody, poté vodu slijeme dolejeme čistou a společně s kořením vaříme do měkka (ale pozor je lepší, když fazole ještě bude na skus tužší, neboť jí budeme zapékat). Můžete nechat tak 50 ml vody z fazolí.
2 velké mrkve nahrubo nastrouhané (nebo pokrájené na malé kostičky)
6 cibulí nakrájet,
5 stroužků česneků nasekat
1 velký pórek nadrobno
200 g kvalitní slaniny pokrájené na kostičky
Olej
Pepř, sůl, červená paprika
150-200 ml vývaru
Feferonka, 3 lžíce sladké chilli omáčky
Postup:
Na velké pánvi wok necháme vyškvařit slaninu, přidáme nakrájenou cibuli a česnek, občas prohodíme. Přilijeme olej, prohřejeme a přisypeme červenou papriku, promícháme. Poté přidáme mrkev a pórek. Pokud máme rádi ostrá jídla přidáme nasekanou feferonku. Vmícháme uvařené fazole a opepříme. Pokud nemáme svůj vývar a  použijeme z kostky – upravte solení. Takže osolte.
Promíchejte se sladkou chilli omáčkou. Celý obsah přendejte do velkého pekáče z varného skla a zalejte vývarem a vodou z fazolí.
Pečeme v troubě při 200 st. C nejprve 30 min s poklici a pak ještě 20 min bez poklice. Zde už občas celý obsah pekáče promícháme (aby se nám pórek navrchu nepřipekl).
Prebranac můžete jíst jen tak, ale často se podává jako příloha především k pečené (grilované) rybě.

Dobrou chuť.


Žádné komentáře:

Okomentovat