neděle 24. února 2019



MUGCAKE
Dnes se s vámi podělím o první z receptů na tzv. MUG CAKE, čili hrníčkový moučník. Pro Mug cake musíte mít k dispozici mikrovlnnou troubu, samozřejmě si jej můžete upéct i v troubě normální, ale tyto recepty vlastně vznikly s vidinou toho, že dostanu na něco chuť a za 5 minut si už pochutnávám.
Také jsou tyto moučníky praktické pro jednu osobu.
Dnes si tedy připravíme brownie s malinami.
Ingredience:
20 g másla (necháme rozehřát v mikrovlnné troubě)
30 ml mléka
6 lžiček cukru (pokud máte třtinového)
Špetka soli
4 lžičky kakaa (používejte skutečně tmavé kakao)
3 lžíce mouky (můžete kombinovat i se špaldovou)
Mražené maliny, čokoládový posyp

Hrníček o obsahu 200 – 250 ml (já mám na fotu použitou větší misku).
Postup:
V misce rozehřejte máslo, přidejte mléko, cukr, sůl, přesátou mouku s kakaem. Jestli máte směs příliš hustou, přidejte lžičku mléka. Do těsta vmíchejte pomačkané maliny. Schválně zde není použitý ani kypřící prášek (takže počítejte s tím, že moučník moc nevyběhne).






Vložte do mikrovlnné trouby a pečte 1-1,5 min. na nejvyšší st. (u mě 800 W).
Zde musíte vychytat podle vlastní mikrovlnky. Začněte tedy třeba na 1,10 min.  a  kdyžtak pak nějaké sekundy přidáte. Těsto by nemělo být přesušené.
Já jsem si připravila směs v jiné misce, a poté jsem teprve dala do misky ve kterém jsem pekla – je pak čistější.




středa 20. února 2019



Lavice z palet


I když krásné počasí posledních dnů zase přechází do mrazivého, tak to „těšení na jaro" už nám asi zůstane.

Zatímco mojí kolegové, jako cyklisté a milovníci piva se těší na posezení na zahrádkách (myšleno těch restauračních), tak já se už moc těším na pobyt na zahradě.  Pokud vám zůstaly po nějakém materiálu volné palety a máte ve svém okolí místo, kde by se hodila, zkuste si sami vyrobit lavici.
Návodů na internetu k výrobě různého nábytku a doplňků z palet je spousta.
Lavice např. zde


https://www.youtube.com/watch?v=JZYKFRSmuLw


Lavici jsme umístili do rohu za domem, protože na terase máme sezení vyřešeno koupeným nábytkem. Ale když v létě na terasu svítí sluníčko, tak zde je velice příjemně.





Palety jsou natřeny 2 nátěry barvou s patinou. Molitan je objednán přes internet, kde vám jej v rámci objednávky i bezplatně nařežou laserem na požadovaný rozměr.



A když je vedle lavice i odkládací místo pro šálek kávy je to dokonalé……:))))

A my jsme si navíc koupili šamotové cihly a vyrobili jsme ohniště, kde lze třeba nostalgicky opékat………………





neděle 17. února 2019




Pancakes

Když máte chuť na něco dobrého a nemáte příliš času na přípravu sladkého dezertu, zkuste si udělat americké pancakes podle tohoto receptu. Jsou krásně nadýchané a chutnají skvěle. Doplnit je můžete dle vlastní chuti, tzn. kromě doporučovaného javorového sirupu třeba tvarohovým krémem, čerstvým ovocem, či čokoládovým přelivem.

Ingredience:
všechny v pokojové teplotě
                                                 
30 g másla (nechte rozehřát a vychladit)
1 vejce velikosti L
350-375 g řeckého jogurtu (můžete nahradit i kvalitním podmáslím)
 3 lžíce cukru
150 g polohr. mouky
2 lžičky prášku do pečiva
špetka soli
(pokud potřebujete více kusů než cca 16,  množství násobte)

V míse metličkou rozmícháme vejce, jogurt, vychlazené máslo do spojení. Poté přidáme cukr, sůl, mouku prosátou společně s kypřícím práškem.  
Smažíme na pánvi, kde nemusíme používat tuk, případně jen použijeme sprej s olejem. Smažíme po obou stranách do zlaté barvy. Podáváme ještě teplé.
(já jsem pro přípravu použila tvořítko na lívance z Tescomy – je to rychlejší a lívance jsou hezky kulaté
Hlavně si pamatujte, že pánev musí být na začátku opravdu hodně rozehřátá, ale pak už pečeme na mírném plameni, abychom pancakes nespálili. Na druhou stranu obracíme, až se začnou na povrchu tvořit bublinky – jako na fotu. Pokud použijete tvořítko, nezvedejte je na začátku – směs by se vám vylila, je opravdu třeba počkat na vytvoření bublinek po celém povrchu a teprve poté otáčet).





pátek 8. února 2019


 Anglický obklad stěn - wainscoting

Zmínky o anglickém obkladu lze dohledat v Anglii již v XVI století. Nejprve se zde objevovaly obklady stěn z kamene, později ze dřeva. Obklad stěn v té době plnil funkci izolační. Měl zabraňovat chladu a především pronikání vlhkosti. Ve vesnických domech byly dubové obklady, které jsou nám známé -  a to desky kolmo uložené s menší mezerou mezi nimi. Ve velkých sídlech a panstvích se pak používaly kazetové obklady a to často výrazně zdobené.
V dnešní době má obklad výhradně funkci dekorační. Obklad může dodat interiéru nádech exkluzivity, elegance, útulnosti či nezvyklého charakteru.
Barevné řešení je na vás. Většinou se používá barva bílá, která se velmi dobře doplňuje s jinými barvami daného interiéru. Ve Francii je např. velmi populární barva zelená. V poslední době je módní barvou i šedá v různých odstínech.
A tak milovnice Jane Austenové přesvědčte své drahé polovičky a vrhněte se s chutí do toho………….

Na internetu lze dohledat spousty návodů pro samotnou montáž.


Bílý obklad doplněný barvou tzv. "holubičí šeď"




                                  pokud obklad natřete např. výrazně tmavě šedou barvou




Proti šedému obkladu pak vynikne nyní bíle natřený nábytek....







                                  A jak dopadla proměna ložnice v tzv. new york style?.....





sobota 2. února 2019




Bochánky Gua Bao

Tyto bochánky pochází z Číny, kde jsou známé   jako čínské houstičky Gua Bao, v  Hong Kongu se zase jmenují Cha Bao, v Japonsku jako Kakuni Manju, a na Tchaj- wanu jsou známe jako čínské hamburgery, ovšem setkáme se s nimi třeba i v New Yorku, MILUJE JE PROSTÉ CELÝ SVĚT – tak je také zkuste, jsou báječné.



Ingredience

Bochánky 
300 g hladké mouky
140 g vlažné vody + 10 g smetany
1 lžíce sušeného droždí
2 ½ lžičky cukru krupice
špetka soli

Trhané kuřecí maso
600 g kuřecích stehenních řízků, pečlivě očištěných
2 stroužky česneku nakrájet najemno
2 lžíce javorového sirupu
2,5 cm čerstvého zázvoru na nudličky nakrájeného
hrst čerstvého koriandru
2 lžíce omáčky Kikomat
2 lžíce hoisin omáčky
1 stvol jarní cibulky nasekaný

Dresing
    3 lžíce majonézy
    1 lžíce rýžového octu
    utřený stroužek česneku
    kůra a šťáva z ½ limety
    2 lžičky chilli sušeného
    čerstvě mletý pepř, sůl

Na dokončení

100 g nasucho opražených a jemně posekaných arašídů
čerstvý koriandr



Postup:

Trhané kuřecí maso
Nejprve si připravíme marinádu na maso. Všechny ingredience vložíme do varného skla, přidáme maso zbavené tuku a blan, které pokrájíme na menší kostky. Promícháme v marinádě a dáme péct. Pečeme na 160 st./horký vzduch asi 2 hodiny. Poté necháme chvíli vystydnout. Vezmeme dvě vidličky, kterými maso trháme na vlákna. Promícháme ve zbylém „sosu“, takže maso nebude suché.

Bochánky
Suché droždí vsypeme do vlažné vody, jež jsme  předtím rozmíchali se smetanou a cukrem a necháme vzejít kvásek. Kvásek vlijeme do mouky smíchané se solí a necháme hníst mixérem.

Při správném vymíchání se těsto nelepí a vytvoří se z něj velká koule. Tu přeneseme do misky a necháme 2 hodiny kynout.
Po vykynutí si připravíme čtverce pečícího papíru. Těsto si rozdělíme na 9 koulí (dělala jsem menší než je v Asii asi zvykem). Každou kouli přes fresh fólii rozválíme na tvar elipsy (nepodsypáváme moukou). Povrch potřeme olejem a v půli přeložíme.

Na pečícím papíru vložíme nad páru. Správně bychom měli mít asijský bambusový pařák. Já jsem to zvládla i s naším klasickým pařákem (jen je dobré mít pokličku s otvory, kterými by mohla proudit pára, aby nestékala na bochánky. Vaříme na mírné páře asi 10 - 15 min.
Dresing
Všechny ingredience v misce vyšleháme a dáme chladit.

Do bochánku vložíme dresing, trhané maso a ozdobíme sekanými oříšky a čerstvým koriandrem.











PAK CHOI

Jak už jsem zmiňovala v předchozích příspěvcích velice mě láká zkoušení nových jídel cizích kuchyní a nových chutí, které s sebou nesou. Proto mě také asi před rokem zaujala pro mě „nová zelenina“ uprostřed salátů v obchodech.





Nejprve jsem jí koupila a pak začala na netu hledat co to je a jak jí mohu připravit. Dočetla jsem se, že jde o druh čínského zelí, z čeledi brukvovitých. V současnosti je však již součástí řady asijských kuchyní (kromě Číny namátkou i Vietnamu, Japonska, Filipín či Koreji). Zdroje uvádějí, že Pak Choi má silně antioxidační účinky a velkou koncentraci výživných látek. Má velký obsah vápníku, chlorofylu, vitamínu C, kyseliny listové a draslíku. 
Navíc má spoustu možností přípravy. Syrový ho můžete přidat do běžných zeleninových salátů, je křehký a chutný. Ale super je, že ho můžeme i „tepelně upravit“ a doplnit třeba do směsí Wok pánve. Tepelná úprava je vždy v délce 2-3 min.
Já jsem již vyzkoušela několik receptů pro úpravu této exotické zeleniny a s tou, a podělím se s Vámi s tou, která je pro mě zatím TOP. Recept je uveden zde  https://www.albert.cz/recepty/salat-pak-choi-s-krutonky

Nenechejte se zmýlit těmi krutonky v názvu, nejsou to klasické krutony z pečiva, ale Krutony z mandlí, karamelizovaného cukru a sezamu. Moc dobré.

Takže si podle receptu připravíme 100 g plátkovaných mandlí,


které si v troubě upečeme dozlatova, 180 st, asi 7-10 min..

Souběžně si necháme v hrnci rozpustit 30 g cukru, necháme lehce karamelizovat a vsypeme upečené plátky mandlí a 50 g sezamu. Mícháme, aby se obalily karamelem. Vysypte opět na plech s pečícím papírem, aby směs vystydla.
Nyní si připravíme zálivku.



V hrnci smícháme cukr, sójovou omáčku, rýžový ocet (nenahrazujte naším, rýžový má úplně jinou chuť – jemnější) a olej z hroznových semínek (do salátů se mi opravdu osvědčují ochucené oleje, které salátům dodávají vždy lepší chuť). Do zálivky přidáme jemně nasekanou naťovou cibulku, Ještě teplou zálivkou přelijeme pokrájený pak choi. Krutónky zdobíme až před podáváním, aby nezvlhly a pěkně křupaly.