pondělí 26. srpna 2019






Čokoládové Crinkles



Pro všechny „čokoholiky“ recept na sušenky, jež chutnají podobně jako brownies a přitom jsou dlouho čerstvé.
Ingredience:
110 g másla
225 g čokolády (od 75%)
2 velká vejce
23  hrnku  cukru
2 lžičky extraktu z vanilky
Špetka soli
1 celý a 23  hrnku hl.mouky
½ lžičky prášku do pečiva
Cukr moučka na obalení (cca ½ hrnku)

Postup:
V malm hrnci rozpustíme na sporáku máslo. Po rozpuštění sejmeme a ihned přidáme nalámanou čokoládu. Na 2 minuty odstavíme – nemícháme.  Po 2 minutách vymícháváme až do hladké čokoládové směsi. Občas promícháme do vychladnutí.

Žloutky oddělíme od bílků. Z bílků dáme se špetkou soli šlehat hustý sníh. Ke konci začneme vždy po lžičce přidávat cukr. Stále šleháme. Po cukru za stálého šlehání přidáváme i žloutky a vanilkový extrakt.  Nakonec opět postupně vmícháváme čokoládovou směs. Po prošlehání odstavíme.

Nakonec vmícháme směs prosáté mouky s práškem do pečiva. Nyní již ručně jemně promícháváme.
Celou směs vložíme do lednice (nejlépe přes noc). To je důležité, vychlazené těsto se jednak lépe formuje, ale hlavně na něm lépe ulpí cukr a tím nám krásně popraskají (a méně se rozlejí).

Další den vyjmeme, lžící nabíráme hromádky, které formujeme do kuliček a ihned obalujeme v cukru moučka. Klademe na plech vyložený pečícím papírem.

Pečeme v troubě 165 st. C 12 minut. Sušenky nepřepečte.

Nechejte vychladnout.
Dobrou chuť.




pondělí 19. srpna 2019







Nebo také vejce na obláčku, obláčkové vejce atp. Tip jak dát rozměr nedělní snídani. A nepotřebujete k tomu nic jiného, než hrst dobré voňavé slaniny (event. šunky – nicméně slanina je lepší), kvalitní sýr (např. Parmazán, nebo tipu Radamer atp.), hrst bylinek a samozřejmě vejce (ta domácí jsou lepší).

Množství těchto surovin vám určuje jednak jak moc bude vejce „obláčkové“ a na druhé straně, jak bude dobré. Bílý obláček (z bílků může vypadat pěkněji, ale zase je nutné vejce nějak doplnit – protože jeho chuť je v podstatě planá). Na druhou stranu sníh doplněný o výše uvedené ingredience získá výraznou, dobrou chuť a jako doplněk nám již postačí čerstvá zelenina.

Postup:

Připravíme si na plech pečící papír. Vezmeme vejce (navrhuji 4 – 5 ks, množství přiměřené vynaložené energii šlehání bílků……) a postupně oddělíme bílky a žloutky zvlášť a to tak, že jednotlivé žloutky každé samostatně dáme do hrnečků nebo misek (takže máme třeba 5 misek) a bílky společně do mísy. Přidáme sůl a dáme šlehat tuhý sníh.

Mezitím si nadrobno nakrájíme slaninu, bylinky (já dala oregano a pažitku) a najemno nastrouháme sýr.

Předehřejeme si troubu na 200 °C.

Do sněhu opatrně vmícháme všechny předem promíchané suroviny. Na plechu si ze směsi připravíme pět hromádek (já dělala spíše tvar s kopečkem), poté lžící v hromádce vyhloubíme důlek.
 
 
 
Vložíme plech do vyhřáté trouby a necháme 3 min péct tak, že se nám bílková směs „zatáhne“. Poté plech vyjmeme a pomalu vždy z hrníčku, nebo misky necháme žloutek vklouznout do připravených bílkových hnízd. Žloutky můžeme opepřit, nebo posypat mletou paprikou. Znovu vložíme do trouby a 3 min. opět pečeme. Poté vyjmeme a hned podáváme.

Povrch můžeme opět posypat čerstvými bylinkami.

Dobrou chuť.

 

 

 

 

 

středa 14. srpna 2019







POKE

Poslední dobou se  roztrhl pytel s jídlem v miskách. Ať už si vezmeme vientamské Bumbo nambo, korejský Pibimbap nebo právě zmiňovaný POKE. Předností všech zmiňovaných je rozhodně pocit hodně zdravého jídla a ještě navíc chutného. Takže jediné co musíte je si nakoupit spoustu ingrediencí, které máte rádi a pustit se do přípravy.
Mimochodem POKE je původem z Havaje a stejně jako japonské sushi a jihoamerické ceviche používá syrovou rybu. Vlastně nám připomíná tak trochu „rozložené sushi“.

Ingredience (tak na 4 misky):

600 g lososa nebo tuňáka tzv. v sushi kvalitě (no prostě nejkrásnější vysoký filet z ryby)
1 avokádo,
1 mango
1 granátové jablko (vše zralé)
2 střední mrkve
1 menší salátová okurka
1 svazek ředkviček
Nakládaná růžový zázvor (na sushi)
balíček černého sezamu
mungo klíčky (nebo nějaké co máte rádi)
čerstvý koriandr
sushi rýže (je lepší, ale když nemáte použijte jasmínovou)

Na marinování ryby:

1 lžíce třtinového cukru
2 lžíce oleje z praženého sezamu
4 lžíce sójové omáčky
1 lžíce Tamari omáčky (pokud nemáte, vynechejte)
Nastrouhaná kůra z 1 limety a šťáva ze dvou limet

Postup:

Nejprve si naložíme rybu. Filet si nakrájíme na menší kostky a vložíme do marinády. Pokud chcete aby vám ryba zůstala světlejší lze marinádu udělat také z rýžového octa, cukru, limety a Tamari omáčky.

Rybu necháme klidně 2-3 hodiny marinovat a mezitím si připravíme další suroviny do misek.
Avokádo si nakrájíme na tenké plátky. Mango aspoň na kostičky (když je hodně zralé, tak kromě kostiček vyškrábejte i zbytek dužiny). Z granátového jablka samozřejmě všechna semínka. Mrkve a salátovou okurku nakrájejte na julienne proužky. Ředkvičky na plátky. Sezam si můžeme na suché pánvi opražit. Koriander nasekat najemno.
Rýži si připravíme dle návodu a rozdělíme do misek. Jednotlivé suroviny poté podél okraje skládáme okolo rýže. Doprostřed nahoru navrstvíme rybu (vždy i s částí zbylé marinády) a posypeme sezamovými semínky a koriandrem. (K misce lze podávat i malou mističku s majonézou – pro nadšence, kteří si jí pak také vmíchají dovnitř).
Každý pak jí dle svého gusta. Lze rozmíchat nebo si vždy z jednotlivých hromádek přibírat. Můžete zkusit hůlkami.

Do misky lze také dát posekanou naťovou cibulku, nakládanou řasu (mimochodem je výborná), klidně nakládané Litchi apod.

Dobrou chuť.






   
     

úterý 13. srpna 2019









COBBLER


Velice rychlý dezert s ovocem (název odvozený od to cobble – slepit, spíchnout, dát dohromady) původem z Ameriky. Také bych řekla, že je příbuzný s anglickým CRUMBLE.
Složením těst mi cobbler přijde jemnější (crumble více připomíná drobenku). Doporučuje se podávat teplé (proto cramble dělávám často v zimním období a se skořicí), nicméně asi pro tuto „jemnost“ mi cobbler chutnal více již vychlazený a doplněný šlehačkou.

Ingredience:
100 g polohrubé mouky + 50 g ovesných vloček
150 g špaldové mouky
2 lžičky prášku do pečiva
200 g vychlazeného pokrájeného másla
100 g cukru (lépe třtinový) a cukr do ovoce (cca 100 g)
160 g podmáslí (může být i řecký jogurt)
4 lžičky extraktru z vanilky (nebo velký vanilkový lusk – vyškrábat)
Ovoce:
Můžete použít různé kombinace, ale pamatujte, že je dobře když se chuťově doplňuje.
15 ks švestek vypeckovat a nakrájet na čtvrtky
150 g ostružin (může být i černý rybíz)
100 g borůvek
50 g mandlí (plátky nebo hranolky) na posyp

Do pekáčku z varného skla si dám očištěné ovoce, zasypeme cukrem a dáme na 10 minut do rozehřáté trouby 180 st.C/horký vzduch.
Mezitím si uděláme těsto:
Do hnětacího mixéru vložíme nakrájené máslo, sypké směsi mouk a prášku do pečiva, cukr a vanilku. Pomalu mixujeme a jakmile se tvoři hrudky začneme malým pramínkem vlévat podmáslí. Mixujeme pouze do spojení.
Vyjmeme sklo s ovocem. Lžící na povrch vedle sebe klademe těsto. Dáme péct na 40 minut (povrch těsta zezlátne). Vyjmeme a povrch posypeme mandlemi a ještě 5-7 min. zapékáme.

Vyjmeme. Můžeme podávat i horké, já doporučuji nechat vychladit a doplnit lžící šlehačky.

Dobrou chuť!