sobota 26. ledna 2019


Čokodortík
Nevím jak u Vás, ale tady jsou celý leden mrazy a hlavně nám chybí sluníčko. A do toho sněží a fouká. Ani se nechce ven. A tak je nejlepší čas na nějakou výbornou knížku, velký hrnek čaje a něco dobrého. Má nejlepší lektorka angličtiny mi říkala, že oba s přítelem milují čokoládu. A tak s myšlenkou na ně jsem se rozhodla upéct něco hooodně čokoládového. Autorkou receptu je Nigella Lawson a to by měla být záruka kvality. Zkuste si tedy upéct něco mezi brownies (stejně mazlavé) a suflé (protože tuto dobrotu můžete jíst klidně i teplou). Takže si připravte lžičky a začínáme…………

Na čokodortík si připravte asi nejlépe chlebíčkovou formu – je potřeba, aby byla skoro 7 cm vysoká cca 23 x 11 cm. Formu vymažte a vysypte moukou, nebo vyložte pečícím papírem. Já to dělám tak, že si potřebný arch pečícího papíru zmačkám pod tekoucí vodou. Opatrně vyrovnám do formy – papír se dá tvarovat.

Ingredience:
Korpus
2 vejce
170 g cukru moučka
175 g másla
Vanilkové aroma 1 lžička
90 ml kysané smetany
125 ml vroucí vody
200 g hl mouky
½  lžičky sody
50 g tmavého kakaa
175 g strouhané čokolády (nastrouhat nahrubo nebo dát čokoládové vločky)






Sirup
125 ml vody
90 g cukru třtinového
1 vrchovatá lžička tmavého kakaa
25 g strouhané čokolády, pomerančová kúra

Všechny suroviny musí být v pokojové teplotě (vyjma vroucí vody v korpusu).

Prosejeme do mísy sypké suroviny. V druhé míse smíchejte vejce, cukr, měkké máslo do hladka. Poté vmíchejte smetanu, aroma. Přimíchejte sypkou směs. Mixujte a pomalu přilévejte vroucí vodu. Na závěr vmíchejte čokoládové vločky.  Těsto vlijete do formy vyložené pečícím papírem.
Pečete ve vyhřáté troubě horký vzduch 170ºC asi 60 minut (podle vaší trouby). Po zkoušce jehlou nebo špejlí má zůstávat těsto ještě jemně na povrchu (uvnitř mazlavé stejně jako u brownies).

Mezitím si připravte sirup. Svařte vodu, cukr a kakao tak, že nejprve dejte cukr s trochou vody a až začne cukr karamelizovat, přidejte zbytek vody, stále míchejte. Nechejte  část vody odpařit, aby sirup zhoustl. Asi 10 min. po vytažení korpusu z trouby polijeme korpus sirupem, který se do korpusu vsákne. 




Lepivý povrch posypte strouhanou čokoládou, pokud jako já máte vlastní pomeranče nebo jste si koupili bio, neváhejte k čokoládě nastrouhat i kúru. 





neděle 20. ledna 2019


Ikea Hacks

Další z příspěvků na tzv. Ikea Hacks. A to sice když vám již sloužící zakoupené stolky a komoda nesedí do nové vytvářené koncepce v ložnici.

Ti co mě znají, ví, že jedna z mých povahových vlastností je neustále něco měnit v interiéru. Momentálně se snažím zařídit ložnici v tzv. new york style. Myšlenku na změnu jsme již měla, ale loňská návštěva této metropole mě absolutně uchvátila. Do NYC se prostě musíte zamilovat. A protože bych ráda do interiéru zakomponovala i nějaké foto z naší cesty, padla volba právě na tento styl.

Čím se vlastně New York style vyznačuje – elegancí. Ta je myslím hlavním prvkem, potom může mít nádech glamour, tj. lesku, jemně luxusu.

V ložnici pak nesmí chybět (pokud lze) obrovské vysoké lůžko s pohodlnými matracemi a čalouněným čelem tak, aby jste se mohli i pohodlně opřít a večer si číst. Elegantní lampy, čalouněné lavice, event. křeslo, dekorace.

Na podlaze pak měkký malý koberec, tak abyste se při vstávání cítili „ komfortně“. (viz třeba takto)




Teď zpátky k nábytku. Původní nábytek z Ikea byl ze série Hemnes v odstínu červenohnědá.






















Takže místo původního odstínu jsme zvolili bílý. Jako barvu jsme vybrali kvalitní finskou zn. Tikkurila. 

Rozhodně si na natírání kupte speciální váleček, protože na velkých plochách nezanechává mapy. 

Když pak doplníte místo původních křišťálové úchyty, dostane nábytek s jiným charakterem.















Krůtí závitky

Každý z nás potřebuje občas uvařit nějakou tzv. „rychlovku“. Dobrým tipem jsou tyto krůtí závitky.

Ingredience:

6 plátků krůtích prsních řízků
6 plátků šunky
6 plátků tv. sýru (dobrý je uzený)
Sladkou smetanu 250 ml, nebo šlehačku
Hrubozrnnou hořčici – 1 lžíce
Ochucený pepř (já použila pomerančový)
Smažená cibulka – 1 lžíce
Nasucho opražené buráky nebo pistácie – 1 lžíce

Postup:

Plátky přes fresh fólii jemně naklepeme, posolíme mírně jen z jedné strany, na každý plátek položíme plátek šunky a sýra a svineme do závitku. Volně (spojem dolů) skládáme do zapékací formy. V misce si smícháme smetanu s horčicí, pepřem, cibulkou, oříšky. Nalijeme přes závitky a pečeme cca 20 min./horký vzduch 190 st.

Podáváme nejlépe s bramborovou kaší.



sobota 19. ledna 2019



TAJINE

Nevím jak vy, já ale strašně ráda zkouším v kuchyni něco nového. Takže zkouším občas zabrousit do mezinárodní kuchyně. A to nejen evropské. Jednu zásadu se ale snažím dodržet – a to sehnat si přesně ingredience, které do předmětného pokrmu patří. Jak jinak totiž posoudit, zda Vám to chutná?
Takže buď při návštěvě restaurace zjistím, že mi něco chutná a rozhodnu se, že si uvedené jídlo zkusím udělat i doma, nebo mě nějaký recept zaujme na internetu.
Vím, že asijská kuchyně mi moc chutná, velmi často je to i jídlo, které je plné zeleniny, čerstvých bylinek a koření. Indie je zase hodně voňavá. No a naposledy mě zaujala i kuchyně marocká. V kořením mi přijde dost podobná indii a tak jsem se rozhodna vyzkoušet různá jídla připravovaná v tajine.
Tajine je název pro speciální hrnec kónického tvaru. Tvrdí se, že poprvé toto náčiní použili (a pravděpodobně i vyrobili) berberové, kteří potřebovali, aby při vaření nemuseli moc podlévat vodou. Páry a šťávy ze všech surovin při vaření postupují „komínem“ vzhůru, kde se srážejí a zase se vracejí do pokrmu. Výsledkem je pokrm šťavnatý a nesmírně voňavý. Všechny vůně se vzájemně prostoupí. V marocké kuchyni se všechny pokrmy připravované v tajine  překvapivě nazývají také tajine.
Já jsem si zakoupila tajine známé francouzské značky Emile Henry produkující varnou keramiku.

Takže tady je k dispozici jeden z možných receptů na tajine.

Nejprve si připravíme koření k marinování masa:
Pomeleme
½ lžičky semínek fenyklu
½ lžičky kardamomu
½ lžičky římského kmínu
½ lžičky chilli
přídáme ½ lžičky  mleté skořice a ½ lžičky mleté kurkumy
směs  smícháme s olivovým olejem a vložíme do ní nakrájené kostky masa
– asi ½ kg.
Maso může být jehněčí, hovězí nebo klidně i kuřecí
 (lepší je plec,  z kuřecího pak stehenní).
Maso promícháme ve směsi a uložíme do chladničky, klidně přes noc.

Suroviny na tajine
Olivový olej
2 velké mrkve na kostičky nakrájené
2 cibule nadrobno nakrájené
5 stroužků česneku
3cm nakrájeného čerstvého zázvoru
2 brambory
sůl, černý pepř  a lžíce cukru
Masový vývar
Hrst sušených švestek a černých oliv
1 celá plechovka loupaných rajčat
150g červené čočky

Postup:
Na olivovém oleji zpěníme cibuli, česnek. Přimícháme mrkev, zázvor, brambory. Osolíme, opepříme a  přidáme lžíci cukru. Přiklopíme a dusíme. Přimícháme maso, rajčata a podlijeme vývarem. Přidáme sušené švestky, olivy a nakonec červenou čočku. Opět dusíme. 


Hotový tajine posypeme posekanou čerstvou mátou.
Můžeme podávat třeba s petrželovým kuskusem, ale upřímně nejlépe chutná s chlebem.






A protože v marocké kuchyni se často používají do pokrmů nakládané citróny v soli a my máme zrovna sklizeň vlastních plodů (čili nestříkaných) rozhodla jsem se je naložit.
Recept např. 
Protože však lze citróny použít tak za 4-6 týdnů musíme s receptem počkat na příště. 

pondělí 14. ledna 2019


Peříčkový cheesecake

Snad chuťově nejlepší cheesecake. Nadýchaný a jemný jako peříčko. Na přípravu budete kromě surovin potřebovat určitě vyšší plech cca 6 cm (formu) o rozměrech cca 31x22, který se musí vejít do klasického hlubokého plechu, neboť cheesecake se musí péct ve vodní koupeli.

Ingredicence:

Formu vyložíme pečícím papírem a na dno vyložíme sušenky Petit (nebo jim podobné), v případě potřeby nožem velikost poslední řady přizpůsobíme. (viz foto).




Cheesecake:

8 vajec, žloutky a bílky zvlášť
1,5 hrnku cukru
Vanilkové aroma
100 g roztopeného a vychlazeného másla
1 kg tvarohu tučného (vyšlehaného mixérem)
1 vanilkový pudink (40g)
2 lžíce hladké mouky

Vyšlehat zvlášť:
Sníh z bílků
Smetana ke šlehání 33 %

Do mísy dáme žloutky a cukru a šleháme do vytvoření husté pěny. Poté přidáme vanilkové aroma a po částech předem vyšlehaný tvaroh. Vždy přešleháme. Přidáme roztopené vychlazené máslo a promícháme. Poté přidáme pudinkový prášek a mouku a opět zamícháme. Nakonec opatrně vmícháme jednak sníh z bílků a samostatně vyšlehanou šlehačku.
Celou masu poté vlijeme na připravený sušenkový korpus a uhladíme. Plech postavíme do hlubokého většího plechu a nalijeme horkou vodu do poloviny plechu (voda bude bublat, tak s tím počítejte).
Plechy vložíme do předehřáté trouby (170 st./horký vzduch) asi 70 min.(Počítejte s tím, že cheesecake jednat z vrchu hodně ztmavne a vyroste). Nejméně 50 min. neotevírejte dvířka trouby, aby měl cheesecake stejnou teplotu. Po 70 min. troubu vypněte a cheesecake nechejte chladnout při jemně otevřených dvířkách. 
Cheesecake po vychladnutí vložte do lednice.



sobota 12. ledna 2019



Bábovka pražské kavárny Savoy
Tuto bábovku peču už několik desítek let a pořád mám pocit, že to je nejlepší bábovka, kterou znám. Já mám takovou hodně starou keramickou velkou formu ze které je i velmi hezký tvar.




Co ale opravdu nesnáším je vymazávání bábovkové formy, proto jsem si přes internet zakoupila tuk ve spreji, kterým vnitřek formy lehce přestříkám i v záhybech, nechám chvíli zatuhnout a teprve poté vysypu moukou. (první zakoupený přes internet, druhý v obchodě Tescoma),


 


Suroviny (všechny mějte v pokojové teplotě):
360 g polohrubé mouky
Celý práše do pečiva
Vanilkový cukr
280 g moučkového cukru + trocha na poprášení
30 g kakaa,
100 g nahrubo pomletých vlašských ořechů
150 g na jemno nastrouhané mléčné čokolády
6 vajec, rozdělíme žloutky a bílky
280 g másla
250 ml smetany ke šlehání

Ve velké míse utřete máslo s polovinou cukru doběla. Poté postupně jeden po druhém přidávejte žloutky a vždy vyšlehejte, pak přilijte smetanu a promíchejte.

Mezitím si vyšlehejte do tuha bílky se zbytkem cukru a vanilinovým cukrem. Do máslové hmoty střídavě přidávejte mouku  a část vyšlehaných bílků na závěr opatrně vmíchejte i zbytek bílkového sněhu.
Do formy vlijte polovinu těsta, nasypejte ořechy a čokoládu. Zbytek hmoty obarvěte kakaem a nalijte navrch.
Pečte v předehřáté troubě asi hodinu na 180 stupňů/ horký vzduch. Případné praskliny na povrchu k bábovce prostě patří.

Formu nechejte vychladnout a teprve poté bábovku opatrně vyklopte.





čtvrtek 10. ledna 2019


Sušené maso à la sušená šunka
Jak jsem dříve slíbila, popíši Vám postup na výrobu sušené šunky.

Budeme potřebovat:
1 kg vepřového masa, nejlépe kotlet b.k.  a zbavený tuku a blan
½ kg cukru krystal
½ kg soli
Směs koření: bylinky dle vaší chuti

Čerstvé maso pečlivě očistíme, já jsem si ho rozdělila na dva kusy (ale není nutné)





Vložíme do skleněné nádoby, maso obalíme ze všech stran v cukru a poté i zbylým cukrem zasypeme, přikryjeme poklopem a uložíme na 24 hodin v lednici.


Další den vyjmeme. Vidíme, že v nádobě se vytvořilo hodně tekutiny, kterou vylijeme. Maso důkladně omyjeme pod studenou vodou a osušíme papírovou utěrkou.


Zopakujeme stejný postup, ale tentokrát se solí. Opět uložíme na 24 hodin do lednice a poté opět tekutinu odstraníme, vše opláchneme a osušíme.

 3. den  po omytí a osušení maso obalíme ze všech stran ve směsi koření. Já použila sušený česnek, uzenou papriku (obojí doporučuji), dále můžete použít např. směs pepře, oregano, rozmarýn, majoránku atp. Opět uložíme přikryté do lednice.


Po 24 hodinách maso ze skla vyjmeme, TEĎ JIŽ NEMYJEME a vložíme do zakoupených silonových podkolenek (já i nové předtím vyperu). Zavážeme a zavěsíme v místě kde proudí vzduch, takže nehodí se žádná skříň atp. Ani místo, kde je vlhkost. Klidně můžete zavěsit někde poblíž sporáku a necháme sušit. Proces schnutí je cca 10 dnů.

Poznáte tak, že maso po stisku (přes punčochu) již není měkké. Pokud se vám zdá, že ještě je, přidejte třeba den.
Nakonec maso vyjměte a uložte v lednici. Tam by mělo vydržet takto i měsíc.





neděle 6. ledna 2019



Klíčky pro zdraví

Mám pro Vás tip jak si zpestřit váš jídelníček.  Zvláště v zimním období,  kdy na trhu všechna zelenina nemá tak dobrou chuť jako např. v létě a na podzim, mohou být právě klíčky dobrou volbou. Dalším přínosem je, že čerstvé klíčky a zelené výhonky obsahují vitaminy, bílkoviny a minerály. Na internetu naleznete vždy Info o účincích z klíčků jednotlivých druhů.

Budete potřebovat  nakličovací  misku. Já si koupila rovnou dvě, abych v době, kdy na jedné klíčky již rostou, tak na druhé se semínka ke klíčení připravují.

Přesný postup je uveden v přiloženém návodu a také v článku přímo na stránkách obchodu tescoma.

video
https://www.tescoma.cz/naklicovaci-miska-se-seminky-sense



článek
https://www.tescoma.cz/naklicovaci-miska-se-seminky-sense-pestujte-si-zdravi



Klíčit můžete téměř cokoliv. Semínka čočky, brokolice, hořčice, rukoly, cizrny, munga, ředkvičky aj.
na internetu lze zakoupit přímo směsi semen např. tato


Začátek klíčení
Foto použité směsi a propláchnuté semínka 





Postupujeme přesně podle návodu (viz linky)

a za týden se můžeme těšit z takovéto úrody


Klíčky s miskou můžete použít i jako dekoraci při stolování (a hosté se mohou obsloužit i sami)



Na trhu v Polsku je k dostání  nepřeberné množství směsí pro klíčení (na fotu pouze některé z nich)



Na závěr jsem jsem připravila croissant plněný domácí sušenou šunkou, zdobený právě klíčky a doplněný pečenou dýní.



Jak si připravit sušenou domácí šunku prozradím příště, je to neuvěřitelně jednoduché.