pondělí 29. dubna 2019










Kokosový koláč s jablky

                                Lehounký koláč s jemnou chutí kokosu, která se úžasně snoubí s jablky, vyzkoušejte.


Ingredience:

Těsto:
200 g polohr. mouky
2 lžičky prášku do pečiva
50 g strouhaného kokosu
2 vejce
100 g cukru
vanilková esence
125 g másla
100 ml kokosového mléka z plechovky (po otevření rozmíchejte)
4 střední jablka

Poleva:
Půl hrnku cukru moučka
3 lžíce kokosového mléka z plechovky
Strouhaný kokos na posypání

Jablka si rozdělíme na poloviny, vykrájíme, oloupeme. Malým nožíkem z vypouklé strany vyrobíme krátké zářezy (nedokrojíme!!!) a naložíme do vody s citrónem, aby nám nehnědla.

Mouku s práškem prosejeme, vmícháme kokos.
V misce rozmixujeme máslo, přidáme cukr a postupně přidáváme vejce, vždy opět rozmixujeme, dokud se nám nevytvoří hladký krém.
Do máslového krému střídavě přidáváme sypkou směs, střídavě s kokosovým mlékem, vždy zamícháme – teď už jen metličkou.

Koláčovou formu vyložíme pečícím papírem (v mém případě jsem použila silikonovou formu). Těsto navrstvíme rovnoměrně do formy, navrch poukládáme půlky jablek nařezanou stranou nahoru.
Pečeme asi 50 min. v troubě horký vzduch 160ºC.
Koláč vyjmeme, necháme vychladnout.



Mezitím si připravíme polevu. Metličkou spojíme kokosové mléko s cukrem, do vytvoření hladké polevy (bez hrudek).
Polevou pomalu (lépe po lžících) rovnoměrně přelijeme celý koláč a ihned posypeme strouhaným kokosem.








Quiche lorraine

Tak už třetí den prší….a když prší a je zima (a nemáte jiný program), tak se můžete zahřívat u pečení. A protože by bylo fajn, aby vám zůstal čas i na dobrý šálek čaje a zajímavou knížku, zařadila jsem dva recepty do koláčové formy – tj. kulaté s vlnitým okrajem (je jedno zda bude skleněná, z varné keramiky, silikonu).

Jak už nadpis napovídá, první recept je na známý francouzský slaný koláč – v mém případě se slaninou a cibulí.
Výborný je i s pórkem a gorgonzolou (Roquefortem nebo nivou), listovým špenátem s uzeným lososem apod.).

Já ho dělám celkem často a podělím se s vámi o některé mé vychytávky.

Nejprve si připravíme těsto (já si ho dělám večer předem, je dobré, aby se alespoň 3 hod. chladilo v lednici).

Ingredicence:

Těsto:

250 g hladké mouky
Sůl
125 g másla
25 ml vody

Mouku se solí a nakrájeným máslem prohněteme a postupně dolíváme dle potřeby vodu. Vznikne lehce lepivé hladké těsto (se kterým se ale po pobytu v lednici dobře pracuje). Vytvoříme bochánek, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do lednice.


Náplň:

6 středních cibulí (já dávám kvůli barvy 3 žluté a 3 červené)
250 g slaniny (od její kvality závisí i výsledek, takže tady nešetřete)
Kelímek 18% kysané smetany (250 g)
Smetana ke šlehání  (250 g) – já používám svou oblíbenou 36%, ale myslím že 33 % je také fajn
2 vejce (+jedno co zůstane…..:))))) vysvětlím v průběhu popisu)
Velká hrst čerstvých bylinek (citrónový tymián, rozmarýn, even. orengano)


Postup:

Na dno koláčové formy si vložím tenký pruh pečícího papíru, který přečnívá přes okraj (je to proto, aby se mi pak upečený quiché lépe vydělal z formy.
Na pracovní desku si položím okraji přes sebe dva pruhy Fresh fólie, dva si spojím i pro horní přikrytí těsta.
Bochánek z lednice lehce zploštím, položím na fólii na desce a přikryji horním pruhem. Vyvalujeme tenkou (3-4 mm) placku, která musí být větší než průměr vaší koláčové formy (průměr + výška vroubkovaných okrajů + 1 cm přesah). Vždy po rozválení určité části horní fólii stáhneme a opět přiložíme na těsto, které chceme vyválet. Jakmile dosáhneme požadované velikosti, horní fólii odstraníme a těsto za pomocí spodní fólie přeneseme – samozřejmě před vložením do koláčové formy přetočíme, tak aby nám fólie zůstala na vrchu.





A teď za pomocí prstů (ale přes fólii) přitiskneme těsto do okrajů formy a na záhyby stěny.  Přečnívající těsto přes okraj nožem opatrně odřízněte a odložte – ještě ho použijeme.
Opatrně odstraníme fólii z těsta. Dno propícháme vidličkou. Nyní si připravíme kruh z pečícího papíru (opět větší průměr) a  vložíme do formy  - zasypejte luštěninami, nebo rýží (já již mám doma pro tento účel vyčleněnou směs).
Těsto se totiž takto musí předpéct a zatížení luštěninou zabrání, aby nám sklouzlo ze stěn dolů.





Pečeme asi 10–15 minut v troubě vyhřáté na 180 °C.

Rozdělíme si 1 vejce na bílek a žloutek.


Mezitím, co se nám koláč peče, si opět rozválíme těsto, jež nám zůstalo po odřezání přečnívajících části u okraje koláče. Vykrajujeme drobné tvary – lístečky, hvězdičky (záleží na vás), naskládáme na malý plech s pečícím papírem. Tvary potřeme žloutkem a posypeme kořením (nyní již čerstvým – v mém případě citrónový tymián). Pečeme do zlatavého povrchu (cca 10 min.).





Koláč vyjmeme z trouby, odstraníme papír s luštěninami. Dáme opět do trouby (asi 5 min.). Poté jen potřeme dno koláče bílkem, a opět dáme do trouby na 5 min. Bílek vytvoří na těstě jemný film a zabrání „rozmočení koláče“ po nalití náplně.






Pro náplň si nakrájíme slaninu na malé kostičky a dáme na pánev opražit. Oloupeme cibule a najemno nakrájíme. Přidáme na pánev ke slanině a restujeme.  Dochutíme solí a pepřem. Po opražení vmícháme do směsi zálivku, kterou jsme si připravili rozmícháním kysané smetany, vajec  (zde přimícháme i zůstatek bílku a žloutku) a šlehačku.
Najemno nasekané bylinky můžeme rovněž vmíchat do směsi, nebo rozložit až na povrchu.








Koláč s náplní opět vložíme do trouby a nyní pečeme 20 min. až vidíme, že se na povrchu náplně vytváří krusta. Potom na koláč naskládáme naše vykrájené tvary, lehce do směsi zatlačíme a ještě 5 minut pečeme.


Quiche se dá jíst teplý i studený.
Dobrou chuť.

čtvrtek 25. dubna 2019






carpaccio z červené řepy

ingredience:

3 červené řepy střední velikosti
1 balení rukoly nebo polníčku
1 balení kozího nebo feta sýru (cca 250 g)
slunečnicová semínka

Dressing:
100 ml olivového oleje extra Virginie
3 lžíce medu
3 lžíce balsamico crema
štáva z limety

Postup

Řepu umyjeme, každou zabalíme do alobalu a dáme péct na 180 st. C horký vzduch – asi tak jednu hodinu (podle velikosti). Necháme vychladnout a teprve poté oloupeme. Nakrájíme na tenké plátky a rozložíme. Navrch navrstvíme hrsti rukoly nebo polníčku. Nalijeme dressing přes lístky. Rozdrobíme sýr. Semínka slunečnice (mohou být solená) opražte na suché pánvi. Těsně před podáváním posypejte.
Můžeme navrstvit i do sklenice. V tom případě dressing nalijeme na dno a pak vrstvíme ostatní suroviny.






sobota 20. dubna 2019






BATBOUT

Tajine nám tak moc chutná, že jsme se k němu vrátili a připravila jsem ho znova. Tentokrát jsem ho doplnila i marockým minichlebem Batbout. Recept je hrozně jednoduchý, tak si ho zkuste společně s tahine připravit.


Ingredicence (na 10 ks):

300 g mouky polohrubé
100 g mouky semolina
8 g instantního droždí
250 ml teplé vody
1 lžička soli
2 lžičky olivového oleje
1 lžička cukru
semolina na podsypání

Postup:

Prosejeme mouku a smícháme se semolinovou moukou, přidáme sůl. V troše teplé vody rozmícháme cukr a nasypeme droždí. Nemusíme dlouho nechávat vzejít, Nalijeme do směsi mouk, přidáme olej a mixujeme asi 6 minut. Pomalinku přilíváme zbytek vody, jen do doby, aby vzniklo lehce lepivé těsto. Těsto rozdělíme na 10 ks, z každého vyválíme kouli a dáme na plech vysypaný semolinou. Necháme pod utěrkou asi 1 hodinu vykynout.
Poté každý kus rozválíme tak, aby měl asi 1 cm tloušťku. Jednu stranu propícháme vidličkou. Pečeme na suché, rozpálené pánvi propíchanou stranou dolů, po opečení otočíme.
Placky je fajn (stejně jako indické) potřít přepuštěným máslem Ghi. 
Placky ukládejte pod poklop, případně balte do utěrky, nebo přikryjte otočeným hlubokým talířem, aby netvrdly.





sobota 13. dubna 2019




KEFTY

Dnes jsem se rozhodla podělit se s vámi o recept z marocké kuchyně a a to kefty  Jedná se vlastně o kuličky. (jinak obdobu můžeme najít v arabské (indické) kuchyni nazývané též kofty). Připravují se z různých druhů mas, ale i zeleniny, luštěnin a dokonce i sardinek. A pochopitelně s různým výrazným kořením.
Jelikož jsem si nedávno v Tescomě zakoupila novou kuchyňskou pomůcku, rozhodla jsem se jí při této příležitosti vyzkoušet. Jedná se o totiž o kleště na masové kuličky. 





Původně jsem si je koupila hlavně proto, že má dcera má hrozně ráda Falafel, ale lze je samozřejmě použít i např. na knedlíčky do polévky, oblíbené švédské kuličky  a klidně i na tvarování  kuliček jako cukroví.
Z cesty po jižních Čechách (kde jsme mimo jiné navštívili i  farmu placandu viz odkaz http://farmaplacandu.cz/), ze které jsme si přivezli absolutně skvělé hovězí maso. Takže pokud tu budete mít cestu, mohu jen doporučit – úžasné prostředí, úžasní lidé. Skvělá kvalita!!!!



 Ingredience na kefty:

 600 g kvalitního hovězího masa
1,5 lžičky sušeného koriandru
hrst posekaného čerstvého medvědího česneku (lze nahradit mátou)
1 lžička soli
1 lžička římského kmínu
1 lžička garam masala


Pomocí  kleštiček jsem opravdu rychle vytvarovala kuličky.  Jdou krásně vyjmout, trochu mi do ruky neseděly   samotné kleště, nicméně kleště mohu rozhodně doporučit.

Kuličky jak vyšité……




Kuličky osmažíme na pánvi v oleji, nebo je můžeme napíchat na mokré špejle a dát na gril, popřípadě upéct na pečícím papíru v troubě.
Já jsem zvolila první variantu, protože jsem vám chtěla ukázat ještě další kuchyňskou pomůcku.   A to speciální poklici na pánev při smažení. Je to takové 4 v jednom. Je vyrobena z kvalitního silikonu. Propouští páru, kryje pánev, zabraňuje stříkání.  Navíc jí můžete v polovině odklopit a kontrolovat jen polovinu obsahu.  Lze použít jako sítko na slévání a také jako podložka a plech na pečení pizzy. Další funkcí je, že lze použít jako podložku pod hrnec. Bonusem navíc je možnost mytí v myčce. Poklici můžete zakoupit v Tchibo.





Kefty můžeme podávat s různými dipy, omáčkami či přímo jako součást pokrmů. Nebo také v libanonském chlebu, burgeru atp.

pondělí 8. dubna 2019




Carrot Cake
Už jsem vyzkoušela vícero receptů na slavný Carrot Cake. A ze všech je přesně tento nejlepší, prostě TOP. Navíc mám odzkoušeno, že tento dortík nejvíce chutná našim mužským protějškům….
Příprava sice zabere trochu času, ale výsledek stojí rozhodně za to.
Takže předem si připravím směs koření – já si vždycky dělám svou, čerstvě namletou (proto jsem si také koupila elektrický mlýnek původně na kávu a úspěšně s ním melu veškeré koření i při vaření).

Ingredience na směs koření:

½ lžičky pomletého hřebíčku
¼  lžičky pomletého badyánu
¼ lžičky pomletého nového koření
¼ lžičky muškátového oříšku – ten asi nastrouháte
A doplníme 2 lžičkami mleté skořice



a pak si ještě nahrubo pomelu vlašské ořechy, nastrouhám mrkev, rozmixuji ananas. A teď už je to rychlovka….:))))




Ingredience na korpus:

1,5 hrnku polohr. mouky (cca 250 ml)
½ lžičky soli a 1,5 lžičky sody  a 1,5  lžičky prášku do pečiva – zamícháme do mouky
4 vejce
1 hrnek tmavého třtinového cukru
1 hrnek oleje
¾ rozmixovaného (předtím scezeného) ananasu z plechovky
300 g jemně nastrouhané mrkve
1 hrnek nahrubo posekaných vlašských ořechů

Postup:

Do misky zvlášť si smícháme všechny sypké suroviny. Prášek a sodu zamícháme do mouky a prosejeme.
Ve druhé misce vyšleháme celá vejce (postačí metličkou), přidáme cukr, olej. Vmícháme sypkou směs (bude hodně hutné, ale nebojte). Dále vmícháme rozšlehaný ananas, celé ořechy a nakonec nastrouhanou mrkev. Dobře promícháme i u dna misky.
Přelejeme do dortové formy (průměr 24-26 cm) vyložené pečícím papírem. Pečeme na 175 ° C asi 50 minut. Vychladíme.





Krém:

Zde již doporučuji příliš neexperimentovat, protože korpus sám o sobě je hodně výrazný. Já krém použila i na boky a vrch dortu – pokud chcete jen na proložení,  můžete dávku zmenšit.




Ingredience:

500 g mascarpone
150 g 36% šlehačky
¾  hrnku cukru moučka
1 lžička pasty nebo extraktu z vanilky

Šlehačku vyšleháme, společně s ostatními surovinami smícháme na hladký krém.
Korpus rozdělíme podélně na dvě části. Promažeme krémem, případně ozdobíme krémem i povrch a boky korpusu. Můžeme ozdobit strouhaným kokosem.
 


sobota 6. dubna 2019





Fotografie

Pokud rádi cestujete a na svých cestách fotíte, nemusíte se ke svým fotografiím vracet jen ve složce na počítači, nebo si vytvářet fotoknihy. Fotky, na kterých jsou zachycena zajímavá místa, či architektura můžeme využít i jako zajímavý dekorativní prvek našich interiérů.
Loni jsme navštívili New York City a pravdou je, že tam je tolik nádherných míst, že mi bylo velmi líto nechat naše vzpomínky jen tak skryté. A protože jsme ložnici předělali právě ve stylu NY, tyto obrázky do koncepce dobře zapadnou.
Nejprve si samozřejmě musíte udělat výběr ze svých fotografií, pak se musíte rozhodnout jak (podle daného místa) chcete fotografie umístit a vybrat jejich velikost.
Pak nechat fotografie vyrobit a zakoupit rámečky……a to jsme asi tak v polovině našeho snažení.

Vyměříme si místo, kde chceme soubor fotografií umístit.





Pak si všechny obrázky s fotkami rozložíme třeba na zemi, nebo jako já na posteli – jednak, abychom si vytvořili jejich kompozici a také proto, abychom si tuto kompozici vytvořili již pro daný rozměr.









A pak ještě potřebujete šikovnou ruku (v mém případě manžela), která kompozici přenese na zvolenou stěnu (samozřejmosti je práce s vodováhou a metrem).

Výsledek pak vypadá např. takto:










Nezapomeňte si vždy stěnu s obrázky vyfotit a uložit. Snímek se vám bude hodit když budete muset v místnosti opět malovat a obrázky tak rychleji umístíte.


Jinak se ještě vrátím k samotnému zařizování místnosti, tedy ložnice. Potřebovala jsem mít někde vyřešenou možnost ukládání polštářů a přehozu. V daný moment dokončení pokoje jsem neměla pocit, že v nabídce obchodů je koš nebo stolek, který by se mi líbil. A po měsíci jsem šla a zalíbil se mi tento koš (nebo taška) z hrubého filcu, který byl primárně určen pro uložení dřeva u krbu. Tím jsem jen chtěla říct, že je občas třeba počkat a vhodný kousek najdeme.